Alectas Pensionsekonom Staffan Ström gick händelserna lite grann i förväg genom att redan i morse publicera sina tankar kring pensionsnivåerna i sin blogg "Staffans Ström". Ämnena i bloggen var nämligen en del av Alectas frukostmöte om pensioner som hölls i morse och där Pensionsnyheterna var med på ett hörn som deltagare i en panel.
Ström påpekar i bloggen att pensionärer och fattigdom inte är två ord som är utbytbara. Han menar i stället, med stöd från Pensionsmyndighetens statistik, att många pensionärer har mycket bra pensioner, även om han inte duckar för att det finns människor som har låg pension. Det är, påpekar han, något som är en följd av mycket deltidsarbete, dålig tjänstepension, få år på arbetsmarknaden eller tidigt uttag av ålderspension.
Han skriver vidare att begreppet fattigpensionärer är ett relativt begrepp och påpekar att de som har låga pensioner faktiskt kunnat se dem öka men att de inte hängt med löneutvecklingen och att de därför är lägre i förhållande till de löner som de nu aktiva tjänar in.
"En viktig anledning till att andelen fattigpensionärer enligt den här relativa definitionen har ökat är att svenska löntagare haft mycket stark real¬löne¬utveckling den senaste 25 åren. Pensionärernas köpkraft har i sig inte minskat, men deras arbetande yngre vänner har dragit ifrån inkomst¬mässigt, vilket gjort att pensionärerna relativt sett halkat efter. Den bakom-liggande drivkraften är alltså egentligen något bra; att vi har blivit ett rikare land. Men det har inte gynnat de redan pensionerade i samma utsträckning som de arbetande", skriver han.
Han påpekar vidare att de "riktigt fattiga är lyckligtvis få" om man istället betraktar dem som lever i materiell fattigdom och alltså har svårt att klara av de nödvändigaste utgifterna. Då blir skillnaden stor om man jämför med det relativa fattigdomsbegreppet som innebär att man mäter hur många som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten i ett land.
"Om vi istället tittar på hur många som lever i "materiell fattigdom", dvs har svårt att klara de nödvändigaste utgifterna, är mindre än en procent av de svenska pensionärerna fattiga. Det är bäst i Norden och väldigt få jämfört med EU-snittet på 8%. Och de med allra minst ekonomiska resurser är faktiskt folk mitt i livet. I åldrarna 2565 lever 4,7% i materiell fattigdom. I åldrarna 6574 är det 1,4 % och i åldrarna 7584 bara 0,6%. Varför skrivs det så sällan om fattiginkomsttagarna?", undrar han.
Han myntar också ett nytt begrepp, "jobbonärerna", som kan översättas med dem som både tar ut pension och jobbar. Där framgår, enligt statistik från SCB, att 32 procent har jobbinkomst och pension vid 68 års ålder och att 21 procent av 72-åringarna har löneinkomster vid sidan av pensionen.
"Var tredje 68-åring, var femte 72-åring och var tjugonde 80-åring (!) jobbar i någon utsträckning idag. Och det fina är att de allra flest av dem inte jobbar för att måste utan för att de vill", skriver han.
Bloggen i sin helhet kan du läsa här:
Staffans Ström