NYHETSARKIVET
6 mar 2020 13:03
Jens Magnusson om pensionstillägget: 'Bra med respektavstånd men Pensionsgruppen bäddar för framtida problem'
"Beslutet om pensionstillägget var väntat. Det är problematiskt att grundskyddet höjts så ofta och så mycket att det inte längre var någon större skillnad mellan att ha jobbat och att inte ha jobbat. Nu återskapas åtminstone ett visst "respektavstånd" vilket är bra", säger SEB:s privatekonom och pensionsexpert Jens Magnusson till Pensionsnyheterna i en kommentar.

PN: Ser du några problem med förslaget?

"Ja, det finns stora nackdelar. Den mest uppenbara är att man nu släpper tanken på ett inkomstpensionssystem som finansieras med pensionsavgifter och är autonomt i förhållande till statsbudgeten. Nu blir det en blandfinansiering även av inkomstpensionen (tidigare var det i huvudsak grundtryggheten som var skattefinansierad) och pensionerna återförs därmed till den dagspolitiska dagordningen i varje kommande budgetarbete. En av grundprinciperna i pensionsöverenskommelsen var att undvika just det, eftersom pensionssystem ska vara långsiktiga och lämpar sig illa för den vanliga budgetprövningen där bidrag och tillägg kan höjas i vissa lägen för att sedan sänkas när det krävs besparingar."

PN: Finns det fler problem med förslaget?

"Ja, i det större perspektivet visar ju det här på problemen med de allt fler och allt större stegen bort från pensionsöverenskommelsen. Först görs en serie höjningar av grundskyddet som tar bort respektavståndet och försvagar arbetslinjen. När det problemet blir alltför uppenbart så behövs nya åtgärder för att höja pensionerna i intervallet precis över grundtryggheten, som med det nu aktuella tillägget. Men eftersom det ska fasas ut skapas nya marginaleffekter lite längre upp i intervallet, nu runt 13 000 -14 000 kronor, som man snart känner att man måste göra något åt. Och så vidare och så vidare."

PN: Är du förvånad över att Pensionsgruppen kom överens om detta?

"Nej, egentligen inte. Tidigare jobbade gruppen med interna förhandlingar och sedan gick man ut och försvarade helheten. Nu driver enskilda partier sina förslag publikt och då kommer de mest populära förslagen, t.ex. höjda pensioner, att vinna. Det är logiskt men samtidigt bekymmersamt eftersom det därmed inte längre finns någon som tar strid för upprätthållandet av systemets bärande principer och inre logik. Den här gången släpps tanken på ett autonomt pensionssystem och kopplingen mellan in- och utbetalningar. Nästa diskussion blir om höjda avgifter och då överges även tanken på en fast avgift och generationsrättvisa. Det är förstås trevligt med höjda pensioner här och nu men om de styrande principerna samtidigt överges är risken uppenbar att kostnaderna på sikt kan bli stora, både för pensionärerna och för samhället."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907