Fondplattformen Savr som lanserades i november har nu planer på att erbjuda både tjänstepension och kapitalförsäkringar via sin tjänst framöver. Det är mycket arbete som återstår men innan året är slut är målet att ha erbjudandet färdigt, säger vd och grundare Daniel Aarenstrup till Pensionsnyheterna.
- Vi vill framöver erbjuda kapitalförsäkringar och tjänstepension via Savr-plattformen. Det är planen och nu befinner vi oss mitt uppe i den väldigt omfattande tillståndsprocessen. Det kommer ta lite tid men i slutet av året hoppas jag att vi kan komma lite närmare och då kunna erbjuda även tjänstepension, säger han.
Det var i november som Savr lanserade sin fondplattform och bolaget har som ambition att ta marknadsandelar från jättar som Avanza och Nordnet. Det ska ske genom att erbjuda samma fonder men till ännu lägre avgifter. Vid lansering uppgavs att avgifterna skulle bli 30 till 50 procent lägre genom att alla fondprovisioner betalas tillbaka till kunden i stället för att behållas som ersättning för distribution. Savr tar i nuläget bara 0,09 procent i plattformsavgift.
På grund av det har kundtillströmningen gått väldigt bra, enligt Aarenstrup.
- Det har gått fantastiskt bra, över vår förväntan. Klart man hade höga förhoppningar efter allt arbete vi lagt ner men samtidigt var det många okända faktorer.
I en intervju med Pensionsnyheterna i samband med lanseringen uppgav Aarenstrup också att Savr ska tjäna mer genom att göra plattformen till ett ekosystem av olika finansiella tjänster. Rådgivning var ett exempel och målet är att agera som en "marketplace" för aktörer som vill erbjuda rådgivning samt för kunder som vill ha det och är villiga att betala. Savr ska alltså inte själva ge finansiell rådgivning.
Men närmast på tur står vidare utveckling av användarvänligheten. Det ska börja visas mer Morningstar-data för fonderna och sedan ska möjligheten förbättras att kunna flytta fonder från andra bolag till Savr via mobilt bank-ID.
- De ska till exempel kunna logga in och se vilka fonder de har på Avanza till exempel och sen se vilken prisskillnad det är på fonderna mellan oss och de samt få reda på hur mycket pengar de sparar genom att flytta till ett ISK hos oss. Det hoppas vi ha klart inom någon månad, säger Aarenstrup.
Nyligen skrev Aarenstrup en uppmärksammad krönika där han berättade att många i branschen försökt motarbeta Savr. Det var väntat att vissa skulle känna sig hotade, säger Aarenstrup men en annan viktig fråga för Savr var hur storbankerna skulle agera. Och det kan nu konstateras att Nordea och Handelsbanken valt att inte vilja vara med på fondtorget.
- Swedbank Robur och SEB Fonder har däremot varit positiva och visat ett progressivt tänk i frågan. Jag uppfattar att de varit väl förberedda på att en liknande utveckling kring provisioner är oundviklig och att de inte planerat att motarbeta det.
Mest mothugg har däremot kommit från jättar på försäkringsförmedlings- och rådgivningssidan. Eftersom deras intjäningsmodell baserad på höga kapitalavgifter hotas har de försökt ställa ultimatum till fondbolag. Antingen lämnar man Savr eller så kastas man ut från deras fondtorg.
- Det är en väldigt kortsiktig lösning de försöker sig på, så länge vi fortsätter bygga en bättre produkt för både kunden och fondbolagen så kommer flödena fortsätta växa åt vårt håll, säger Aarenstrup.