Pensionerna kommer bli jämställda mellan könen först runt nästa sekelskifte. Jämställdheten går framåt men trots att kvinnor utför exakt samma arbete som män så riskerar de tusentals kronor mindre i pension.
Det skriver Skandia i den nya rapporten "Lika arbete olika pension".
I rapporten används löneskillnader som återstår om man bortser från yrkesval, sektorskillnader, ålder och utbildningsnivå. Genomgående rör det sig om hundratusentals kronor mindre i pension för den kvinna som idag är mitt i arbetslivet. Exemplet som används är en kvinnlig arkitekt, som uppges förvänta sig få ut 340 000 kronor mindre i pensionskapital än en lika gammal man i samma yrke. Om utvecklingen mot jämställda löner fortsätter i samma takt blir pensionsskillnaden 230 000 kronor vid pensionering.
Rapporten visar också att en kvinnlig jurist behöver spara 1 000 kronor mer i månaden än en manlig kollega för att få samma pension i framtiden, om lönegapet stannar på samma nivå.
Skandia lyfter återigen fram behovet av en subventionerad privat sparform, eftersom den avdragsrätt som fanns fram till 2016 användes bland kvinnor i större utsträckning.
"Det här är ett viktigt verktyg för att kompensera för olika livsval som påverkar pensionen. Nu är det hög tid att en sparform vikt för pensioner åter införs i Sverige. Regeringen har försiktigt gläntat på dörren för det men nu behövs en konkret utredning för att få den nya sparformen på plats", säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter i en kommentar.
Det här lyftes även fram av Mercer seniorpartner David Knox under hans framträdande på Terminstart Pension förra veckan. I den globala pensionsrankingen Melbourne Mercer global Pension Index som han sammanställer varje år har det de senaste åren skrivits att Sverige skulle behöva ett skattegynnat privat pensionssparande, för att rankas lika högt som till exempel Danmark, Holland och Australien.