Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr skriver i dag på DN Debatt att man kan ifrågasätta om det är rimligt för sparare att placera i värdepappersfonder över huvud taget. Detta eftersom Allradomen visat att fondbolag kan tillgodogöra sig spararnas medel vid sidan av fondavgifterna.
Man kan inte undgå att fundera över vilka vidare konsekvenser det skulle få om det anses tillåtet att tillgodogöra sig medel från spararna vid sidan av avgifterna på det sätt som skett i detta fall. Detta skulle ställa orimliga krav på den enskilde, som har att välja fonder i det obligatoriska pensionssparandet vilket dessutom utgör en del i det svenska socialförsäkringssystemet, skriver Daniel Barr.
Han menar vidare att det finns skäl att ifrågasätta sparande i fonder i såväl statliga system som i parternas kollektivavtalade tjänstepensionssystem, eftersom det är omöjligt för sparare att bedöma fondförvaltarnas vandel innan fondvalen görs.
Han pekar också på att en stor andel av svenskarnas privata sparande hanteras i samma typ av system som möjliggör att förvaltarna berikar sig på spararnas bekostnad.
Han riktar också en uppmaning till hovrätten, som nu ska pröva frågan på nytt, där man tydligt klargör vad som är tillåtet eller otillåtet att göra en vinst på 170 miljoner på en affär där arvodet enligt myndigheten och åklagaren borde ha varit omkring en miljon kr, inte 170 miljoner kr.
Vi tycker att det är av största vikt att hovrätten prövar om en sådan affär som den nu aktuella, som vi menar har skett till ett betydande överpris, ska vara tillåten enligt svensk rätt. Spararna, marknaden och ytterst lagstiftaren behöver få veta hur det förhåller sig på denna punkt, skriver Daniel Barr.