Det finns många pensionssparare som har kunskap, förutsättningar och vilja att engagera sig och anpassa sina fond- och pensionsval. Dock vill de flesta ha en lösning som erbjuder en relevant och stabil pension och de har dessutom varken förutsättningar eller kunskap att göra informerade pensionsval, skriver Secorias Mats Langensjö i en krönika i Sjunde AP-fondens årsredovisning.
Som bekant har Langensjö skrivit en promemoria med förslag om hur förvalsalternativet inom premiepensionen bör utformas.
Den allmänna pensionen måste erbjuda en grundtrygghet, även på den del av premiepensionen som är individuellt anpassad med tanke på valfriheten.
"För människor som inte kan, vill eller har förutsättningar att välja fonder eller investeringsportfölj, är det rimligt att huvudmannen staten i detta fall erbjuder en relevant portfölj för pensionssparande och en lösning som är rimlig för de flesta vid pensionering", skriver han.
Risktagande är en oundviklig del av ett pensionssystem men risk förändras och kräver kunskap att hantera och anpassa portföljen på ett relevant sätt. Över tid sker det stora förändringar som i grunden påverkar de kapitalmarknader som pensionspremierna investeras på.
"Ett bra förval behöver därför ha ett flexibelt angreppssätt som anpassas till utvecklingen på de olika kapitalmarknaderna och som därmed kan utnyttja rollen som en verkligt långsiktig investerare. Detta kommer att gynna spararna i form av högre avkast- ning, bättre riskkontroll, dvs. förmåga att hantera svängningar på kapitalmarknaderna, och mer hållbara portföljer. Som en stor och långsiktig investerare bör förvalet kunna utnyttja sin konkurrensfördel genom att kostnadseffektivt investera i olika tillgångsslag, varav en del är svåra för andra aktörer att placera i", skriver Langensjö.
Att det långsiktiga investeringsperspektivet utnyttjas på ett bra sätt för bättre pensioner gäller både för sparande- och utbetalningsfasen, menar Langensjö.