NYHETSARKIVET
12 feb 2020 12:50
Svenskt Näringsliv sågar utredningen om upphandlat fondtorg
Svenskt Näringsliv gör tummen ner för många av de förslag som utredare Mikael Westberg lämnat i sin utredning om ett upphandlat fondtorg.

Organisationen oroas av att förslaget innebär en kapitalkoncentration till ickevalet i AP 7 Såfa något som kan medföra en sämre utveckling av den allmänna pensionen. Man oroas också av att Sjunde AP-fondens förvaltade kapital ska kunna användas som en buffertfond ”där spararnas pengar används för allmänna samhälleliga insatser utan att generera motsvarande avkastning på pensionskapitalet”.

Organisationen tycker inte heller att det är rätt tid att genomföra steg två, alltså en upphandling, just nu innan det fått verka en längre tid.

"De förbättringar som redan gjorts i premiepensionssystemet genom det s k 29-punktsprogrammet bör få verka under en längre tid och utvärderas innan nya stora ingrepp sker i premiepensionssystemet. Behovet av den här reformen vid den här tidpunkten kan därför ifrågasättas."

I likhet med flera andra remissinstanser varnar man också för att Sjunde AP-fonden ska bilda grund för den nya myndighet som ska utvärdera och handla upp fonder.

"Mot bakgrund av förvalets uttalade ställning som det önskade alternativet i förslaget finns även en uppenbar gränsdragningsproblematik och potentiell intressekonflikt genom att samma myndighet skall ansvara för förvaltningen av både förvalets och fondtorgets pensionskapital. Det är därför mer lämpligt att upphandlingen och förvaltningen av fondtorget sker av en annan myndighet än den myndighet som förvaltar förvalet."

Svenskt Näringsliv gillar inte heller de grindar som utredningen sätter upp som ska se till att sparare inte hamnar på fondtorget utan att vara medvetna om riskerna med att lämna förvalet och skriver:

"Förslaget innebär en risk att spararna inte får möjlighet till reella valfriheten dels därför att varje ny upphandling förutsätter att spararen väljer en ny upphandlad fond och dels genom att den föreslagna valarkitekturen är utformad på ett sådant sätt att den är starkt avhållande från att själv välja sparande.

Utredning saknar konsekvensanalys beträffande kapitalmarknaden. Stora belopp av svenska sparares pengar kan förmodas flyttas till stora globala indexfonder. Det stryper delar av riskkapitaltillförseln i Sverige och kan påverka tillväxten och välfärden menligt."

Svenskt Näringsliv tycker även att det finns risk att bet kommer att finnas för få fonder på fondtorget efter reformen. Utredningen har gissat att det kan bli 150-200 fonder men har lämnat till den framtida myndigheten att bestämma hur många som ska få vara med.

"Frågan om antalet fonder på fondtorget bör ses ur perspektivet att spararna har ett befogat intresse i att kunna ha ett allsidigt utbud för att placera premiepensionen och att ett sådant utbud inte blir för snävt. Ett kringskuret placeringsutbud innebär att en faktisk valfrihet inte föreligger vad avser placeringsart och risk."

Organisationen är också orolig för att stora globala indexfonder ska ta över och skriver:

"Ett upphandlingsförfarande av enskilda fonder med kapacitet att förvalta så stora kapital som det kan komma att handla om i premiepensionen, om man minskar antalet fonder, innebär en risk för koncentration till stora, globala, indexfonder. Principiellt innebär det ett avsteg från premiepensionens grundfundament nämligen att den enskilde tar ansvar för sitt framtida sparande i premiepensionen. Spararen styrs mot samma investeringar som AP7 Såfa gör, även om spararen aktivt valt att inte vara en del av förvalet."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907