För två år sedan ställde sig Svenskt Näringsliv bakom Pensionsmyndighetens och Pensionsgruppens förslag till det så kallade 29-punktsprogrammet när man skulle städa på fondtorget.
I organisationens remissvar skrev man då (2018) bland annat:
"I den överenskommelse som Pensionsgruppen presenterade den 14 december 2017 har den angett övergripande principer för hur systemet ska reformeras genom en övergång till ett upphandlat fondtorg. Svenskt Näringsliv välkomnar denna utveckling och ser fram emot kommande förslag i den delen.
Föreningen har stor erfarenhet av att använda sig av upphandling av pensionsförvaltare genom att Svenskt Näringsliv är en av parterna i Avtalspension SAF-LO respektive ITP-planen. I dessa tjänstepensionsplaner upphandlar vi de försäkringsgivare som blir valbara för de anställda. Resultatet har blivit väldigt bra genom att vi i båda planerna har ett bra utbud av alternativ med god kvalitet att välja mellan, samtidigt som avgifterna i dem har pressats till en mycket låg nivå. Svenskt Näringsliv delar gärna med sig av erfarenheterna från upphandlingarna i det kommande utredningsarbetet kring Pensionsgruppens förslag."
Men i föreningens remissvar på Premiespensionsutredningen, som vi refererar ovan, så vill man inte längre vill ha någon upphandling utan vill låta systemet vara kvar i sin nuvarande form och alltså inte upphandlas. Möjligen kan man tänka sig ett anslutningförfarande, men inte nu.
Lena Widman, som varit med och formulerat Svenskt Näringslivs remissvar menar dock att det mest är en "modifikation" av organisationens tidigare ståndpunkt.
- Det vi säger är att ett anslutningsförfarande, så som vi har gjort på Avtalspension SAF-LO, ASL, är att föredra framför upphandling, som vi tillämpat inom ITP. På ASL har vi goda erfarenheter av anslutningsförfarande, säger hon till Pensionsnyheterna.
Men just nu bör lagstiftaren alltså sitta still i båten och inte göra något alls.
- Som vi ser det bör den reform som gjordes under 2018 få verka först och effekterna utvärderas. Det vi nu säger i vårt remissvar är bara en modifikation av de synpunkter vi kom med när vi svarade på remissen till 29-punktsprogrammet för två år sedan, säger Lena Widman.
Pensionsnyheterna: Men 29-punktsprogrammet innehåller ju inte något om avgifter. Svenskt Näringsliv har ju påpekat att det inneburit lägre avgifter inom era avtalsområden. Ska inte premiepensionsspararna få bättre priser, om det är möjligt?
- Det som tidigare varit det stora problemet på fondtorget har varit att man haft en låg inträdeströskel och en låg nivå av kontroll. På Svenskt Näringsliv tycker vi att det är viktigare att jobba med de förutsättningarna och se hur de åtgärder som nu införts har verkat och först efter det kan man fundera över ytterligare reformer.
Pensionsnyheterna: I remissvaret tar ni upp att det finns en risk för att pensionskapitalet kan komma att flyttas från de befintliga fonderna till indexfonder. Men, utredaren har ju påpekat att det är premiepensionsspararnas efterfrågan som ska styra utbudet på fondtorget. Om efterfrågan på andra fonder blir stor ska det behovet tillgodoses.
- Vi har ingenting emot att efterfrågan styr utbudet. Utredaren har vid åtminstone tre tillfällen som jag hört nämnt att målet ska vara att det ska finnas 150-200 fonder på torget och vi menar att det inte finns något skäl till den begränsningen, säger Lena Widman.