Lobbyister som oroas över steg 2 i reformeringen av premiepensionen, alltså det upphandlade fondtorget, har valt strategin att varna för att reformen skulle komma att påverka företagens riskkapitalförsörjning. Detta i och med att reformen skulle driva premiepensionskapitalet mot placeringar i globala indexfonder.
Skandias tidigare chefsjurist Lars Bergendal, som i dag arbetar som konsult, ställde frågan till utredare Mikael Westberg under gårdagens möte arrangerat av Proskandia. Han påpekade att reformen inte har till syfte att flytta kapital till indexfonder.
- Vilka fonder som handlas upp kommer helt att styras av spararnas efterfrågan. I dagsläget har vi en övervikt av svenska aktiefonder på premiepensionstorget, något som styrs av att många kunder efterfrågat dessa, sa han och förklarade:
- På det upphandlade fondtorget kommer många av de populära fonder som finns där idag och som klarar upphandlingskraven att finnas kvar. Det kommer inte innebära någon förändring av den situation som råder idag. Kunderna kommer alltså i stor utsträckning att finnas kvar i de fonder de valt tidigare. Om fonder inte klarar av upphandlingen kommer det kapitalet inte att flyttas till förvalet. Kunderna kommer istället att uppmanas att välja andra fonder med likartad inriktning men med en i förväntan högre avkastning eller ett lägre pris, sa han.
Han påpekade vidare att den riskkapitalförsörjning som kan komma via fondsparandet inom premiepensionen inte i någon större utsträckning påverkas av handeln i noterade aktier.
- Det är ju endast vid nyemissioner eller om företag lånar upp via obligationslån som man kan säga att de kan få tillgång till riskkapital. Riskkapitalfonder är ju inte tillåtna inom ramen för premiepensionssystemet, sa Mikael Westberg.
Alltså, om kunderna är nöjda med de fondval de gjort och aktivt valt att satsa sina pengar i andra alternativ än Sjunde AP-fondens förval, kommer reformen inte att ändra sammansättningen av sparandet - om inte kundernas efterfrågan ändras. Sen är det en helt annan femma om kundernas preferenser ändras och att de prioriterar att placera sitt sparande i globala indexfonder till låga avgifter, snarare än att ha dem kvar i svenska aktivt förvaltade aktiefonder.
Lobbyisterna har även hävdat att riskkapitalförsörjningen skulle ändras för småbolagsfonderna, som förser mindre bolag med kapital. Det gäller då främst vid noteringar av onoterade bolag. Men fonderna får ju i huvudsak bara placera i tillgångar som är noterade på en börs och vara likvida. Det kapital som kommer vid en notering går ju till ägarna av aktierna och tillfaller därmed inte bolaget ifråga.