Vid gårdagens möte i Finansutskottet enades ledamöterna om att inte avslå den kritiserade tjänstepensionspropositionen. Istället ska regeringen återkomma med nya regler i efterhand. Proppen har ju varit minst sagt omdiskuterad, sedan det visat sig att det finns en borgerlig majoritet i utskottet som vill ha förändringar i proppen, bland annat vad gäller informations- och kapitalkrav.
Enligt Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt, som sitter i utskottet, har regeringen nu ändrat sig.
- Regeringen har i princip backat helt och hållet. Annars skulle ju utskottet ha avslagit propositionen. Ett enigt utskott ställde sig igår bakom proppen och gör samtidigt ett par tillkännagivanden där regeringen ska åtgärda samtliga punkter som kritiserats. Samtliga partier i utskottet ställde sig bakom den nya dealen och vill inte längre avslå, säger Oscar Sjöstedt till Pensionsnyheterna.
Regeringen får därmed bakläxa från utskottet och ska återkomma med nya regler.
Men proppen kommer att gå igenom riksdagen och reglerna ska träda i kraft per den 15 december 2019. Det innebär att Sverige kan meddela EU-kommissionen att man hanterat ärendet och infört direktivet och undgår därmed böter.
Nu blir det regeringens sak att hitta sätt att hantera kritiken och då kanske mest omarbeta den här formuleringen i proppen:
"När det gäller kapitalkrav föreslås en förstärkt reglering i förhållande till direktivet genom införande av ett riskbaserat kapitalkrav för tjänstepensionsföretag."
Nu återstår det att se hur snabbt regeringen kan komma tillbaka med ändringar. I och med att utskottet släpper igenom proppen blir det de reglerna som ska gälla till att börja med - sen kommer det nya i enlighet med majoritetens önskemål.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna kommer regeringen att avvakta riksdagsbehandlingen och därmed inte vidta några åtgärder med vare sig tjänstepensions- eller flytträttspropositionerna förrän efter voteringen i kammaren den 13 november.