Ett förmedlingsföretag som givit en 71-årig kund råd att placera i två tredjedelar av sitt kapital i komplicerade strukturerade produkter får nu en varning av Insuresecs disciplinnämnd. Företaget kommer undan med en varning, trots att nämnden anser att den rådgivning som hen gett borde resultera i en uteslutning.
Kunden i fråga fick sin första rådgivning under 2015 men då var företaget i fråga inte anslutet till Insuresec varför Disciplinnämnden inte kan behandla den rådgivningen. Ett par år senare, 2017, var bolaget i fråga anknutet ombud. Den rådgivning som skedde då har nämnden nu prövat, efter det att kunden anmält affärerna till Insuresec.
Kunden har hävdat att rådgivningsdokumentationen varit felaktig vad avser utbildningsnivå, inkomster, kapital och skulder. Enligt kunden har de råd som lämnats vid mötet inte varit lämpliga med hänsyn till kundens ålder, ekonomiska situation, kunskap och erfarenhet.
Rådgivarföretaget har hävdat motsatsen, alltså att allt varit i ordning.
Frågan blir då om företaget, när de rekommenderat placeringar i högriskprodukter på ett ISK-konto, brutit mot Insuresecs regelverk. I det aktuella fallet handlade det om investeringar i kreditcertifikat om totalt 970 000 kr.
Det faktum att placeringen gjordes på ett investeringssparkonto och inte i en försäkring hindrar inte nämnden från att sanktionera och skriver så här apropå kollisionen mellan lagarna för försäkringsförmedling och investeringsrådgivning:
"Lag (2007:528) om värdepappersmarknaden (LV) är en lagstiftning som har en hög relevans för försäkringsförmedlare. Syftet med InsureSecs regelverk är bl.a. att upprätthålla allmänhetens förtroende för försäkringsförmedlingsbranschen. En överträdelse av bestämmelserna om investeringsrådgivning i LV utgör därför även en överträdelse av InsureSecs regelverk, och detta oavsett om rådgivningen har skett inom eller utanför ramen för en försäkring."
Det spelar alltså ingen roll om försäkringsrådgivare använder sig av ett skal i form av försäkring eller om det är ett ISK, enligt nämnden.
Nämnden anser, precis som i två tidigare fall, att strukturerade produkter sällan eller aldrig kan vara lämpliga för privatkonsumenter. Nämnden tycker inte heller att det inte visats att kunden hade den mycket höga nivå på kunskap och erfarenhet som typiskt sett krävs för att kunna förstå riskerna med de aktuella placeringarna.
Till saken hör att kunden tidigare gjort investeringar i strukturerade produkter och därför borde fattat vilka risker det finns i den typen av instrument.
Det tycker inte Disciplinnämnden som skriver:
"De investeringar i olika strukturerade produkter som Kunden enligt rådgivningsdokumentationen tidigare hade gjort kan inte anses ha skapat underlag för bedömningen att Kunden hade förvärvat sådan kunskap och erfarenhet som krävs för att rekommendationen kan anses ha varit lämplig."
Nämnden tycker vidare att rådet att ta 70 procent av kundens totala finansiella tillgångar och placera dem i certifikat med hög risk inte står i "rimlig proportion till vare sig kundens samlade finansiella tillgångar eller bruttoinkomst enligt rådgivningsdokumentationen".
Nämnden ger sig inte heller in i någon värdering av vem som har rätt när det gäller rådgivningsdokumentationen men menar att kundens underskrifter "har begränsat bevisvärde". Råden har varit olämpliga och skadar förtroendet för branschen. Punkt.
"Sammantaget ser Disciplinnämnden mycket allvarligt på agerandet, eftersom rekommendationer av produkter som inte är lämpliga för kunderna allvarligt kan skada kunderna och förtroendet för försäkringsförmedlingsbranschen."
Nu kommer rådgivarföretaget, som Pensionsnyheterna misstänker har kopplingar till bolaget Exceed, undan med en varning.
Detta eftersom den här rådgivningen skedde innan man tog i med storsläggan (i två tidigare beslut) och i praktiken gjorde råd om strukturerade produkter till privatpersoner till en no-go-zone för försäkringsrådgivare. (Det kan påpekas att Exceed redan 2018 varnats av nämnden.)
Först när alla "gamla" fall av olämplig rådgivning har gåtts igenom kan det bli fråga om Disciplinnämndens strängaste straff, uteslutning. Men den som idag ägnar sig åt att ge råd om strukturerade produkter till småsparare ska nu vara medveten om att man riskerar uteslutning ur Insuresec vilket ofta ses som ett "yrkesförbud".