Efter den stora stormen i Finansutskottet i förra veckan då oppositionen hotade med att avslå regeringens propp om det nya tjänstepensionsregelverket har lobbyisterna vaknat upp igen.
Igår skickade Skandia ett brev till Finansutskottet där man argumenterar för att inte tjänstepensionsföretagen ska få lägre krav än försäkringsföretag som sorterar under Solvens 2-regleringen.
Skandia menar att partsbolagens dröm om att få tillämpa (det gamla) trafikljussystemet är feltänkt. Detta eftersom det systemet, eller egentligen tillsynsverktyget, visat sig vara i behov av den uppdatering som Finansinspektionen gjort, men som aldrig kommit till stånd på grund av protester från partsbolagen.
Skandia skriver:
"Trafikljusmodellen utvecklades ursprungligen för att täcka alla typer av försäkringsbolag, sakbolag såväl som livbolag, privat försäkring såväl som tjänstepension. En modell utformad för riskerna i tjänstepension kräver ett större fokus på de största riskerna i tjänstepensionsverksamhet, bland annat fallande långräntor och långvarigt utdragna lågräntemiljöer."
Skandia tycker vidare att trafikljusmodellen som tillkom 2005 inte korrekt spelar de korrelationsrisker man noterat efter dess införande.
Man påpekar också att såväl Riksbanken, Finansinspektionen och IMF tidigare påpekat att skyddsnivån i tjänstepensionsbolagen bör vara lika hög i tjänstepensionsbolag som i försäkringsföretag och inte anpassas till det Skandia kallar en "vackert väder-inställning" och skriver:
"Den senaste debatten om den nya regleringen för tjänstepensionsföretag har utgått ifrån en vackert väder-inställning till vad som bygger pensioner, där kundskydd, riskhantering och transparens endast framställs som kostnader som leder till lägre pensioner. Kundskydd betyder att kunden ska kunna få ut sina utlovade pensioner även vid dåligt väder. Pensionsprodukten är komplex och åtaganden mot kunden behöver tryggas under kundens hela försäkringstid som ibland kan vara mer än 70 år."
Nu återstår det att se om Finansutskottets majoritet påverkas av Skandias nya inhopp i debatten och därmed kan få oppositionens ledamöter i utskottet att ändra sig och alltså godkänna propositionen. Svenskt Näringsliv, PTK och Finansinspektionen är inbjudna till utskottet i nästa vecka, den 5 november, för att diskutera frågan. Återstår att se vilken sida som tar hem spelet och vem som blir biggest loser.
Brevet i sin helhet kan läsas här:
Skandias öppna brev till Finansutskottet