Alla som följt frågan om den nya tjänstepensionsregleringen vet att det under flera år rått stridigheter om hur direktivet ska införas. Partsbolagen och de privata aktörerna har stått på olika sidor. Avtalsparterna har krävt bättre regler för tjänstepensionsföretagen än för försäkringsbolagen, som tvingas följa Solvens 2.
Ett tag såg det ut som att Skandia lyckats i sin lobby tillsammans med flera av de andra bolagen, SPP, SEB och Länsförsäkringar. Regeringen skruvade, tillsammans med Finansinspektionen, upp kapitalkraven vilket gjorde att bland annat kapitalkraven kom att hamna på nästan samma nivå.
Men revolten i utskottet kan leda till ett rejält omtag, nu när det finns en majoritet för att göra om reglerna.
Skandias pensionsekonom Mattias Munter skriver så här i en kommentar till Alliansens debattartikel i DI:
"Alliansen har onekligen vaknat väldigt sent i den här frågan.
Att tjänstepensionsregleringen måste anpassas till svenska förhållanden har ju stått klart väldigt länge. Nästan lika länge har det stått klart att det behövs riskbaserade kapitalkrav för kundskyddet. Debatten utgår ifrån en vackert väder-inställning till vad som bygger pensioner, där kundskydd, riskhantering och transparens framställs som kostnader som leder till lägre pensioner. Kundskydd betyder att kunden ska kunna få ut sina utlovade pensioner även vid dåligt väder. När man sätter sig in i frågan på riktigt blir såna saker självklara, vilket vi också kunnat se i utlåtanden från oberoende instanser som Riksbanken och Finansinspektionen."