Allt fler lärare väljer att fortsätta arbeta efter 65 år eller går i pension för att senare komma tillbaka. Förra året arbetade 3 333 lärare i den kommunala sektorn som var 65 år eller äldre, vilket motsvarar 3,4 procent av lärarna. Det är även dubbelt så många som åtta år tidigare, visar nya siffror framtagna av Lärarnas riksförbund och som refereras i DN idag.
Den här ökningen sker parallellt som andelen behöriga lärare minskar i grundskolan. Just på grund av bristen på behöriga lärare har kommuner och skolor aktivt börjat söka efter att återanställa pensionerade lärare.
Positivt för de äldre lärarna är att de på grund av sin kompetens, kvalifikationer och ett helt yrkesliv bakom sig kan ställa bättre krav för sin anställning. Till exempel kan de förhandla bort kringarbetet som inte är knutet till undervisningen.
"Det man helst vill göra som lärare är att planera, undervisa, följa upp, prata med elever och följa deras kunskapsutveckling. Det är därför man utbildade sig till lärare en gång i tiden. Får man bara fokusera på det så är det ett väldigt roligt jobb, och då är det också många som vill komma tillbaka", säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till DN.
Dessutom betalar arbetsgivaren mindre avgifter samma år som läraren fyller 66 år.
Men det här händer inte bara i läraryrket. Även polisen rekryterar pensionerade utredare för att lösa grova brott, något bland annat region Stockholm gjort. I våras rekryterades nio pensionerade utredare och de har dessutom fått i uppdrag att hitta fler som kan tänkas komma tillbaka.