Arbetar man ett år längre efter 65 år kan pensionen bli 6 till 11 procent högre i månaden före skatt. Den som väljer att gå i pension tidigare kan istället räkna med fem till sex procent mindre per månad.
Det uppger Pensionsmyndigheten i en uppdaterad rapport som ger tumregler för pensionen och hur olika faktorer påverkar hur stor den blir.
En tumregel som presenteras är att deltidsarbete med 50 procent mellan 30 och 39 års ålder minskar pensionen med 13 procent, samtidigt som Pensionsmyndigheten förtydligar att tumreglerna inte är exakta.
"Med tumreglerna vill Pensionsmyndigheten på ett pedagogiskt och enkelt sätt visa hur olika faktorer eller livsval påverkar pensionen. Förhoppningen är att fler individer ska kunna ta medvetna och välgrundade beslut idag för pensionen imorgon utifrån tumreglerna. Exempelvis visar vi att ett förlängt arbetsliv med ett år efter 65 kan ge så mycket som upp till 11 procent extra i månatlig pension", säger Hannes Nilsson, rapportförfattare och analytiker på Pensionsmyndigheten.
Exempel på andra tumregler som presenteras är att pensionen kan minskas med en till tre procent om man börjar jobba ett år senare, att den kan bli 11 procent mindre om man börjar arbeta vid 28 i stället för vid 23 men att pensionen kan bli en procent mer per månad om man börjar arbetslivet ett år tidigare.
Här är ett axplock av andra tumregler som Pensionsmyndigheten presenterar:
Varje 1 000 kronor i inkomst ger ca 1,3 kronor per månad i inkomstgrundad allmän och tjänstepension. En månadsinkomst på 30 000 kronor i 42 år innebär en livsinkomst på drygt 15 miljoner kr, 15 000 x 1,3 = cirka 20 000 kronor i livsvarig månadspension.
Att arbeta deltid 50 procent under 10 år under arbetslivet minskar pensionen per månad med 10 till 13 procent
Att få höjd fondavgift med 1 procentenhet minskar premiepensionen med 21 procent under 40 års sparande
Att få minskad avkastning med 1 procentenhet sänker den totala pensionen med drygt 6 procent.