Ekonomistyrningsverket tillstyrker med regeringens förslag om införandet av riktåldrar i pensionssystemet.
Ekonomistyrningsverket menar dock att de regler som ska träda i kraft från 2020 som i praktiken bara innebär att tidigaste uttagsålder av pension flyttas från 61 års ålder till 62, inte är ett tillräckligt underlag för att bedöma några effekter av förändringen.
År 2023 ska ju den tidigaste uttagsåldern flyttas till 63 år och 2026 ska den beräknas landa på 64 år som minimum. Samma år ska åldersgränsen för när garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tidigast kan lämnas höjas från 65 till 66 år.
År 2026 ska åldersgränsen knytas till riktåldern för pension vilket innebär att åldersgränsen då bedöms bli 67 år.
De här förslagen är betydligt mer omvälvande och alla detaljer är ännu inte på plats, till exempel vad gäller skattefrågorna. ESV vill därför avvakta med att ha synpunkter eller gissningar om vad det kan betyda för de offentliga finanserna och skriver:
"ESV gör bedömningen att beräkningarna av effekterna för arbetsmarknaden och de offentliga finanserna av de förslag som träder i kraft år 2020 är rimliga. En detaljerad konsekvensanalys av de förslag som träder i kraft åren 2023 och 2026 kan enligt promemorian först göras när åldersgränserna i skattelagstiftningen utreds och remitteras. Av det skälet avvaktar ESV med att lämna synpunkter på dessa förslag."