Regeringen har nu lagt fram en av många efterlängtad lagrådsremiss med förslag till ett antal lagändringar som gäller återköps- och flytträtt för försäkringssparande.
Lagförslag om en effektivare flytträtt skulle ha kommit redan i juli 2018 men försenades flera gånger. Först till hösten 2018, som ett sätt att synkronisera flytträtten med IDD, som trädde i kraft i oktober. Den långdragna regeringsbildningen innebar ytterligare bromsolja i maskineriet. Men idag har regeringen på det ordinarie sammanträdet alltså klubbat en lagrådsremiss. Efter lagrådsgranskning ska den läggas fram till riksdagen för beslut.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund har idag uttalat sig för TT om lagrådsremissen och meddelat att lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.
Enligt de föreslagna ändringarna i inkomstskattelagen och skatteförfarandelagen ska det bli tydligare vilka kostnader försäkringsföretag får ta ut vid återköp och flytt av pensionsförsäkringar samt skattekostnader i samband med en flytt från en pensionsförsäkring till annan tas bort.
Bolund säger att många försäkringsaktörer tagit ut "oskäligt höga" avgifter samt att regeringen "tappat tålamodet med bolag som låser in sina kunder". Bolagen ska framöver få ta ut bara de kostnader som är administrativt betingade, vilket väntas leda till en rejäl sänkning för spararna.
"Det är dags att branschen tar ansvar, vi sätter ned foten nu", säger han till TT.
Lagrådsremissen är dock ännu inte offentlig och det är därför inte klart i vilken utsträckning den skiljer sig från de förslag som fördes fram i den promemoria som regeringen presenterade i augusti 2017.
Att döma av det hårda tonläget från Per Bolund (MP) låter det som att flytträtten är något som diskuterats och tagits fram nyligen men frågan om flytträtt är på intet sätt ny.
Redan 2006 skrev Finansinspektionen följande i en rapport:
"FI ser positivt på en mer utbredd flytträtt för pensionsförsäkringar och förespråkar att regeringen tar frågan om en tvingande flytträtt för avtal ingångna före 2006 under nytt övervägande. Flytträtten bör omfatta såväl privata pensionsförsäkringar som tjänstepensionsförsäkringar. FI anser att de problem som finns med att införa flytträtt för äldre avtal går att lösa genom hur villkoren för flytträtten utformas."
Pensionsnyheterna konstaterar att det har gått 13 år sedan regeringens expertmyndighet på området skrev de raderna.