Idag släppte Avanza sin årsredovisning för 2018.
Siffrorna har vi redan redovisat ur det preliminära bokslutet här: http://www.pensionsnyheterna.se/adm/editArticle?articleId=48844&referer=ArchiveScreen - men av årsredovisningen framgår att Avanza hoppas mycket på den tuffare regleringen som införts under året.
I en kommentar skriver Avanza att man välkomnar skärpningen och är övertygad om att bolaget kommer att gynnas av situationen jämfört med konkurrenterna, framför allt de som ägnar sig åt rådgivning, vilket Avanza inte gör:
"De (reglerna) syftar också till att undvika intressekonflikter och innehåller provisionsförbud som ska säkerställa oberoende rådgivning. Förändringarna innebär bland annat ökade kostnader vid finansiell rådgivning till privatpersoner. Detta ökar såväl utbud som
efterfrågan på produkter där spararen kan få stöd i att fatta sina egna investeringsbeslut. Ökad transparens och tydligare redovisning kring vad man som kund betalar i avgift kommer troligtvis också att öka ifrågasättandet av kostnaden, i en tid när prismedvetenheten ökar och betalningsviljan sjunker. Inte minst de rekordlåga räntorna har under senare år satt fokus på avgifternas betydelse för sparandet på lång sikt."
Det sistnämnda här bör slå även mot Avanza, bolaget har ju inte bara gratisfonder som Avanza Global och Avanza Zero i utbudet utan lever ju i stor utsträckning på kickbacks från fonder som man kan tjäna pengar på och om avgifterna sänks så handlar det om att volymerna måste öka för att täcka bortfallet.
Avanza hoppas, som vanligt, att flytträtten ska förenklas och nu har regeringen meddelat att nya regler för effektivare flytträtt ska publiceras i maj. Här vill Avanza se att avgiftsuttagen minskar vid flytt och tycker att marknadssnittet idag på 2 procent av kapitalet är för mycket och skriver:
"Sveriges pensionssparare betalar flera miljarder kronor i onödiga avgifter, pengar som istället skulle kunna växa till sig på pensionsspararnas egna pensionskonton och därmed bidra till en bättre pension. Större delen av pensionskapitalet i Sverige ligger idag hos bolag som tar ut en årlig volymbaserad avgift på kapitalet på omkring 0,60 procent.
Önskvärt framöver är därför även förenklingar kring flyttadministrationen, som att begränsa den tid en flytt får ta samt att inkludera äldre försäkringar. Förändringar som Avanza fortsätter att arbeta med att få till stånd."
I årsredovisningen omnämns de böter på 35 miljoner kr man fått av FI för hur man skött regelefterlevnaden i dotterbolaget Avanza Pension där man konstaterar bristerna är åtgärdade och att man tillsatt en ny VD efter Annika Saramies som lämnat bolaget. Hon har ersatts av Åsa Mindus Söderlund som tidigare var vd för Avanza Fonder.
Till det kommer att stora delar av styrelsen skiftats ut. Fast Avanzas vd Rikard Josefson verkar ha insett att man bör stärka arbetet när det gäller att följa regelboken i framtiden och aviserar högre kostnader och skriver:
"Jag har identifierat ett antal områden, både små och lite större, där vi definitivt kan bli bättre. Utvecklingen framöver handlar om nya produkter, förbättringar av befintliga erbjudanden, förenklingar i kundupplevelsen och till viss del även en del regelverksimplementeringar".
Lyckas man med det sistnämnda kanske aktieägarna slipper fler miljonböter från FI.