Av de 553 ansökningar från fondbolag som kommit in till Pensionsmyndigheten för att ingå i det nya fondtorget så behöver 70 procent kompletteras. 30 procent är "perfekt ifyllda", säger Erik Fransson, chefen för det nya fondtorget på myndigheten, i en presentation på årets första Terminsstart Pension.
När det blev klart att alla fondavtal skulle sägas upp och nya ansökningar skickas in hölls bland annat flera informationsträffar för att hjälpa fondbolagen på traven. Samtidigt tillägger han att det är en ganska omfattande ansökningshandling det handlar om.
- Det är ganska petigt och ligger på 52 sidor så det räcker att man missar någon ruta för att man ska behöva komplettera, säger Fransson.
Redan nu står klart att 277 fonder försvinner och det blir en stor utmaning att hantera framöver. Detta eftersom det är tänkt att de dryga 70 miljarder kronor som ligger i fonderna ska avyttras till halvårsskiftet. Det schemat tror dock Fransson att man fortfarande kan hålla.
Han framhåller också att valmöjligheterna även på det nya fondtorget blir stora framöver.
- Det finns en hel del fondbolag som inte varit med tidigare som är intresserad av att ingå i det nya fondtorget nu. Och det kommer fortfarande finnas över 40 Sverigefonder, bara drygt ett tiotal färre än tidigare och över 70 globalfonder, säger Fransson.
Något billigare blir det också, även om Pensionsmyndigheten inte skruvat på sin redan befintliga prissättningsmodell.
- Vi tyckte att det fanns tillräckligt många förändringar redan.
Arbetet är dock inte slut när alla fondavtal är klara. Då tar den löpande granskningen vid och sedan är det som bekant dags att förbereda sig för steg 2 av omdaningen av premiepensionssystemet. Det ska handla om ett upphandlat fondtorg och den utredningen ska vara färdig under hösten för att sedan implementeras under 2020, vilket socialförsäkringsminister Annika Strandhäll också berättade som första talare under Terminsstart Pension.
- Det kommer bli någon slags omställningsprojekt för steg 2 under 2019 för att sedan fortsätta med implementeringen så vi har mycket arbete framför oss på Pensionsmyndigheten i år och nästa år, avslutar Fransson.