Parterna, inte politikerna, ska hantera kollektivavtalade tjänstepensioner, enligt Unionen
I veckan föreslog den förre folkpartistiske riksdagsledamoten Bo Könberg, som även var ordförande i Pensionsmyndigheten mellan 2010 och 2015, att politikerna bör göra tjänstepensionen obligatorisk.
Detta eftersom en stor grupp löntagare fortfarande står utan tjänstepension och därför riskerar att bara få dryga 55 procent av sin slutlön vid pension. Könberg menar att en obligatorisk tjänstepension ska finansieras genom att de arbetsgivare som inte ger förmånen till sina anställda istället ska betala en pensionsavgift på tre till fyra procent.
Men det är inte helt fördelaktigt att politikerna ska lägga sig i de kollektivavtalade tjänstepensionerna utan det är en fråga för parterna att hantera, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert till tidningen Kollega.
"Innan vi kan säga något om förslaget behöver vi veta mer om vad det innebär. Vi vill ju inte att staten ska lägga sig i våra kollektivavtalade tjänstepensioner, det är en fråga som parterna ska hantera. Och vårt ansvar som fackförbund, och något vi ständigt jobbar med, är att se till att medlemmarna får kollektivavtal och därigenom tjänstepensionen ITP", säger han.
Hjert menar också att det finns en risk att förslaget är ett hot mot den svenska modellen.
"Det är klart att det finns risker med det. De kollektivavtalade tjänstepensionerna är ju ett viktigt inslag i kollektivavtalen och dom vill vi hantera som parter, eftersom vi ju företräder våra medlemmar i våra organisationer och har kompetensen på det området när vi förhandlar. Och i den delen vill vi inte ha in politikerna över huvud taget", säger han.
Men diskussionen kring frågan behövs och Hjert menar att det vore bäst om de anställda ser till att skapa tryck för att få till ett kollektivavtal.
Svenskt Näringsliv har också fått frågan om hur de ställer sig till Könbergs förslag men vice vd Peter Jeppsson säger till Kollega att man ännu inte tagit ställning till det.