Vid förra finansministermötet i EU, Ekofin, var det en stor oenighet kring EU-kommissionens förslag om att flytta mer tillsynsmakt till de europeiska tillsynsmyndigheterna.
Det handlar om en översyn av tillsynsmyndigheternas styre, uppdrag, befogenheter och finansiering. Nu har dagordningen kommit till nästa möte, den 12 februari.
På Ekofin den 22 januari 2019 behandlades förslaget som rör ett stärkt mandat för EBA på̊ området penningtvätt och terroristfinansiering. Ordförandeskapet föreslog då att akten formellt delas upp för att möjliggöra separata förhandlingar med Europaparlamentet om delen rörande penningtvätt och terroristfinansiering.
I en kommenterad dagordning från regeringskansliet, som Pensionsnyheterna tagit del av, ges ett förslag till svensk ståndpunkt. Regeringskansliet skriver att regeringen är kritisk till delar av kommissionens förslag som innebär oklara ansvarsförhållanden mellan EU-nivå och nationell nivå̊, sämre förutsättningar att skapa en effektiv tillsyn och en förskjutning av beslutsrätten inom myndigheterna.
Regeringskansliet fortsätter med sin kritik:
"Vidare är regeringen kritisk till vissa delar av kommissionens förslag som rör direkttillsyn. Regeringen befarar att den sammantagna konsekvensen av förslaget kan leda till en tillsyn som är mindre effektiv, mindre förutsägbar och sämre anpassad efter nationella förhållanden. Regeringen anser att eventuella kostnadsökningar till följd av förslaget inte ska leda till utgiftsökningar för EU-budgeten, utan bör hanteras genom omprioriteringar."
Man gör dock bedömningen på regeringskansliet att förhandlingarna på Ekofin kommer att leda till ett kompromissförslag, som motsvarar regeringens ståndpunkter.
"Regeringen förväntar sig därför kunna ställa sig bakom ett kompromissförslag för det fall det blir aktuellt med ett beslut om en allmän inriktning vid Ekofin."