Det är många x i ekvationen när man ska försöka räkna på effekterna av Pensionsgruppens förslag till de nya åldersgränserna som nu föreslås. SEB:s privatekonom Jens Magnusson, som har ett förflutet på budgetavdelningen på finansdepartementet pekar på att prognoserna kan vara svåra att göra.
- Pensionsmyndigheten har räknat på effekterna och har kommit fram till att det netto inte ska bli så stora skillnader. Samtidigt beror det ju på vilka antaganden man gjort och hur man räknat. Om man till exempel antar att gruppen 60-64 år kommer att vara lika mycket sjukskrivna som framtida 65-66-åringar så blir det inte så stora kostnader, men vi vet ju att människors sjuklighet ökar med stigande ålder och det kan bli avgörande för vilka effekter reformen kommer att medföra, säger han till Pensionsnyheterna.
Han pekar också på att vi, enligt förslaget från och med 2023, kommer att få höjd gräns för sjukersättning, sjukpenning och a-kassa. Dessa skattefinansierade system kommer alltså att bli mer omfattande än idag vilket gör det dyrare för staten att finansiera.
- Om man till exempel tittar på människor med lägre inkomster som kommer att få garantipension så behöver det inte bli så stora statsfinansiella effekter. De får ju redan i det nuvarande systemet ersättning från staten via sjukförsäkringen. När de istället går över till ålderspension så är ju även det en statlig ersättning.
Skillnaden kan ligga i att nivåerna är högre i sjukförsäkringen än i garantipensionen vilket gör att det kan finnas arbitrage att hämta för den som kan vara fortsatt sjukskriven eller arbetslös efter 65 års ålder, säger han.
Han påpekar att förslagen i stort handlar om att sikta in sig på det han kallar för den mentala pensionsåldern för att få människor att bli kvar längre på arbetsmarknaden. Lyckas man med det och dessutom kan anta att de fortsätter att tjäna in pension så kommer inkomstpensionssystemet att stärkas och pensionsnivåerna på individuell nivå bli högre, eftersom det blir en kortare tid att betala ut dem.
- Förslagen från Pensionsgruppen är naturliga i och med att de supportar arbetslinjen, vilket är en naturlig och bra utveckling. Men jag tror inte att man ska hoppas alltför mycket på det, även om det finns effekter som drar i motsatt riktning, säger Jens Magnusson.