Riksrevisionen lämnade i december 2018 sin rapport "Förvaltningen av premiepensionssystemet kostnadseffektivitet för spararnas bästa? rir 2018:32".
Rapporten var kritisk mot hur myndigheterna höll koll på de avgifter och kostnader som togs ut i Premiepensionsfonderna och Riksrevisionen ansåg att det kunde göras mer av ansvariga myndigheter för att göra systemet mer kostnadseffektivt och därmed gynna spararna.
Finansdepartementet skickade Riksrevisionens rapport till Finansinspektionen, som får en del kritik i rapporten, för att höra vilka synpunkter de hade på skriften.
I ett kort svar som FI nu lämnat till departementet skriver FI:
"Finansinspektionen instämmer i stort med det som skrivs i rapporten."
FI vänder sig dock emot att Riksrevisionen i rapporten skriver att "Finansinspektionen har även tillsyn över skäligheten i prisnivån enligt 4 kap. 9 § 2 st. LVF, lagen om värdepappersfonder".
Det är inget som man vill kännas vid på FI och verkar tycka att det är något som Riksrevisionen fått om bakfoten.
Så här skriver FI till regeringen:
"Skrivningen i rapporten ger intrycket av att Finansinspektionen gör en särskild prövning av skäligheten i prisnivån. Lagbestämmelsen som rapporten hänvisar till innebär (
) att Finansinspektionen ska godkänna fondbestämmelser för en ny fond om fondbestämmelserna är skäliga för andelsägarna. I förarbetena anges att utgångspunkten för bedömningen av godkännande av fondbestämmelserna blir en allmän skälighetsbedömning, dvs. om fondbestämmelserna kan anses vara skäliga för framtida fondandelsägare. Det innebär således att Finansinspektionen inte gör en särskild bedömning över skäligheten i prisnivån utan att det är fondbestämmelserna som helhet som ska vara skäliga för fondandelsägarna."
Fast man tillägger att det kan vara något som man kan tänka sig att titta på och skriver:
"I sammanhanget kan även tilläggas att fonderna har sin prissättning som ett konkurrensmedel och att syftet med 4 kap. 9§ L VF inte är Finansinspektionen ska godkänna fondernas olika prisnivåer. Det kan däremot bli aktuellt att Finansinspektionen inom ramen för skälighetsbedömningen ställer kompletterade frågor och har en dialog med fondbolaget om avsnitt i fondbestämmelserna som t.ex. avser grunderna för beräkning av fondbolagets och förvaringsinstitutets ersättning från fonden. För fondspararna är det även alltid av yttersta vikt att de får en tydlig information om fonden och dess avgifter så att de har möjlighet att fatta välinformerade och välgrundade investeringsbeslut."
Brevet till departementet är undertecknat av Per Nordkvist Avdelningschef och Finansinspektör Frida Kanslätt på myndighetens avdelning för Uppförandetillsyn.