Från och med den 1 juli 2019 ska den särskilda löneskatten för äldre avskaffas. Motivet för förändringen är att göra det mer lönsamt för personer som fyllt 65 år att stanna kvar i arbetslivet.
Förändringen är en följd av att riksdagen beslutade att släppa igenom den budget som moderater och kristdemokrater fick stöd för i riksdagen, där frågan ingick.
Det här blir en återställare efter det att den särskilda löneskatten återinfördes 2016 av den rödgröna regeringen, som nu presenteras i en promemoria från finansdepartementet.
Regeringen, läs den gamla, får nu lite motvilligt backa från den lagändring som gjordes 2016 då man la tillbaka den särskilda löneskatten för 65-plussarna, och skriver så här i promemorian:
"Enligt de skäl som framförts för förslaget anser Moderaterna och Kristdemokraterna att politiken ska underlätta för de som vill stanna kvar ett eller flera år på arbetsmarknaden genom att ge arbetsgivare större möjligheter att via lägre skatter skapa förutsättningar för detta. Den särskilda löneskatten för äldre bör därför avskaffas fr.o.m. den 1 juli 2019."
Det låter lite som en brasklapp men i den parlamentariska röran så har regeringen tills vidare inte så mycket annat att göra än att regera med (M) och (KD)-budgeten. Rent praktiskt kommer lagändringen att betyda följande, enligt promemorian:
"Bestämmelserna i sina nya lydelser ska tillämpas första gången på lön eller annan ersättning för arbete som betalas ut efter den 30 juni 2019 samt på vissa inkomster i näringsverksamhet m.m. som tas emot efter samma datum. Omfattar beskattningsåret för vissa inkomster i näringsverksamhet m.m. tid såväl före som efter ikraftträdandet ska, om den skattskyldige inte visar annat, så stor del av beskattningsårets inkomst anses hänförlig till tiden efter den 30 juni 2019 som svarar mot förhållandet mellan den del av beskattningsåret som infaller under denna tid och hela beskattningsåret."