Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan att något utträdesavtal är godkänt av brittiska parlamentet så upphör tillgången till trygghetssystemen i Sverige för 20 000 till 30 000 britter som bor i Sverige och de cirka 100 000 svenskar som bor i Storbritannien.
Regeringen vill lägga fram en tillfällig lagstiftning för att värna individers trygghet vid en avtalslös Brexit och har remitterat en promemoria om detta. Den tillfälliga lagstiftningen föreslås tillämpas från och med den 30 mars 2019, det vill säga då Storbritannien ska lämna EU.
Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Det sammanlagda antalet svenskar som kan komma att påverkas av Storbritanniens utträde ur EU är svårt att beräkna. Cirka 2400 personer i Storbritannien uppbär garantipension eller efterlevandestöd från Sverige och cirka 23 000 personer i Storbritannien har tjänat in till allmän pension och därmed får ett orange kuvert. Cirka 5 700 personer i Sverige uppbär pension från Storbritannien.
"Vid en hård Brexit blir det särskilt viktigt att Sverige gör det vi kan för att underlätta för svenskar som bor i Storbritannien och britter som bor i Sverige", säger EU-minister Ann Linde i pressmeddelandet.
I den promemoria som går på remiss till och med den sjätte februari lämnas förslag som syftar till att under en övergångsperiod mildra de konsekvenser som uppstår för enskilda på området för sociala trygghetsförmåner vid ett avtalslöst Brexit. Förslagen till lagstiftning är endast aktuella om Storbritannien lämnar EU den sista mars utan någon överenskommelse om ett utträdesavtal.
Regeringen vill i och med lagstiftningen säkerställa att enskilda personer inte plötsligt blir av med rätt till delar av sin pension eller annan förmån.
"För regeringen är det viktigt att enskilda personer inte kommer i kläm vid ett avtalslöst Brexit. Det vore olyckligt om tusentals pensionärer ska bli av med delar av sin pension över en natt för att det inte finns ett avtal", säger socialminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.
Förslaget är en tidsbegränsad bestämmelse som möjliggör en fortsatt utbetalning av bland annat den pension som individen i dag har rätt till.
Förslaget möjliggör även fortsatt utbetalning av vissa andra förmåner som i dag betalas ut med stöd av EU-rätten. Det föreslås även att inkomster eller försäkringsperioder som den enskilde har tjänat in före utträdet ska kunna ligga till grund för en pension eller annan förmån. Förslagen gäller förmåner från de sociala trygghetssystemen så som pensioner, föräldrapenning, sjukersättning och arbetslöshetsersättning.