Just nu arbetar Finansinspektionen med en intern utredning för att klargöra hur man ska hantera försäkringsförmedlares tillstånd och då om det handlar om företagstillstånd eller om tillstånden rör fysiska personer.
Förmedlare har sedan 2005 kunnat arbeta under företagets tillstånd och då inte behövt något annat. Men det förekommer även förmedlare som trots att de är anställda i ett bolag haft en fysisk licens vid sidan av. Ibland har det handlat om att de drivit egen verksamhet utanför bolaget och då haft skyldighet att hantera eventuella intressekonflikter som uppstått mellan anställningen och den egna verksamheten.
I och med att IDD trädde i kraft i oktober så har kraven skärpts för såväl fysiska förmedlare som för förmedlarföretag. Ett förmedlarföretag har krav på sig att upprätta interna regler för sitt ersättningssystem till anställda och se till att till exempel den rörliga ersättningen inte överstiger den fasta lönen.
Nu har FI fått förfrågningar och tillståndsansökningar om att förmedlare anställda i förmedlarföretag som parallellt velat registrera sig som fysiska förmedlare eller helt övergå till tillstånd som fysiker. Det är något som tidigare inte varit något problem men som nu blivit det, enligt Finansinspektionens Magnus Björkman.
- Det här är något som inte tydligt uppmärksammats tidigare i samband med lagstiftnings- och föreskriftsarbetet. De krav som IDD nu ställer är ju betydligt mer långtgående för företagen, framför allt när det gäller ersättningssystem och provisioner. Och om det visar sig att företagen inte har tillstånd utan bara fysikerna så blir det problem att uppfylla regelverket för företag, säger han till Pensionsnyheterna.
FI håller på att utreda frågan och kommer enligt Magnus Björkman troligen att meddela ett ställningstagande inom den närmaste tiden.
Redan under beredningen av lagförslaget till IDD så restes frågor om hur de stora förmedlarbolagen skulle hantera sina "säljstjärnor" som kunde ha miljoninkomster från provisioner men jämförelsevis låga grundlöner. Förmedlarbolagen skulle då på förhand tvingas skruva upp de fasta lönerna ordentligt för att se till att stjärnorna inte skulle bryta mot kravet om att inte ha majoriteten av intjäningen från rörliga ersättningar.
FI har inte satt ned foten i frågan men enligt Magnus Björkman skulle det vara olyckligt om det skulle visa sig att det fanns en möjlighet att kringgå reglerna om provisioner och ersättningssystem till anställda genom att låta anställda bedriva verksamhet med fysiska tillstånd.
- Att försäkringsförmedlare hanterar provisioner och ersättningar till anställda i enlighet med syftet med regelverken är mycket viktigt för konsumentskyddet och förtroendet för branschen. Det är inte meningen att det ska finnas några smitvägar, säger han.
Han tror dock inte att det här kommer att kräva någon lagändring eller ens några nya föreskrifter från FI.
- Frågan har aktualiserats i och med en ny striktare tillståndsprövning sedan IDD trädde ikraft i höstas så en eventuell förändring kommer att ske i praxis i samband med beslut om tillstånd. Därefter måste vi också kommunicera detta med företagen på annat sätt. Och sedan blir det upp till branschen att anpassa sig till vår syn på förhållandet, säger han.
- Eftersom det nuvarande förhållandet på marknaden har gällt i vart fall sedan 2005 så kommer det vara naturligt att det ges god tid för möjligheten att anpassa sig men om det får vi i så fall återkomma, säger han.
Idag är dubbellicensieringen eller fysikerregistreringen utan företagstillstånd utbredd. Enligt uppgift till Pensionsnyheterna från annat håll är till exempel många av förmedlarna hos Söderberg & Partners tillika anställda i bolaget med fysikertillstånd och andra bolag har varit på väg att hantera frågan på samma sätt. Men det kan det alltså bli ändring på, när FI tänkt färdigt.
- Det kan få stora konsekvenser för branschen, spår Magnus Björkman.