Just nu badar man i papper på Pensionsmyndighetens fondavdelning. Den 28 december var sista dag för att komma in med ansökningar om att få vara med på det uppdaterade fondtorget och ännu har man inte hunnit gå igenom alla ansökningshandlingar.
- Vi uppskattar preliminärt att det är 70 fondbolag som har ansökt om tillstånd för 570 fonder, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.
Det kan jämföras med de drygt 800 som fanns där inför reformeringen.
Han säger vidare att antalet följer de uppskattningar man tidigare gjort men att vägen dit inte riktigt följt det man trodde skulle bli resultatet av det nya ansökningsförfarandet.
- Vi har kunnat se att fler bolag än vi trodde lyckats rädda volymer genom att sälja förvaltat kapital till andra aktörer för att nå upp den nya gränsen på 500 miljoner kr i externt förvaltat kapital utanför fondtorget, säger han och har noterat att till exempel East Capital och Cicero fonder funnits på mottagarsidan.
Han har ingen prisbild att förmedla men säger att de som tar över premiepensionsvolymer naturligtvis räknar på hur länge inflyttat kapital kommer att generera kassaflöden och att det i sin tur bestämmer priset.
- Med hänsyn till att kapitalet alltid är flyttbart och lättrörligt för spararna är det osäkert hur länge man kan räkna med att ha kvar kassaflödena, säger han.
Han påpekar att man på myndigheten inom kort kommer att kunna redovisa mer exakta effekter av vad omgörningen av fondtorget har inneburit men redan nu anser han att reformeringen kan ha varit bra för fondmarknaden som helhet.
- Det har pratats om att våra åtgärder skulle ha inneburit att vi försämrar konkurrensen men jag ser det inte så. Jag ser det snarare som att vi har professionaliserat branschen och skapat hårdare konkurrens genom våra åtgärder. Det har lett till bättre priser och bättre kvalitet för spararna och det är det viktiga med konkurrens, säger han.
Pensionsmyndigheten har fått kritik från fondbranschen för att nystartade "små och innovativa" fonder inte kommer att finnas med i framtiden. De har ju fallit bort på grund av för små volymer eller för kort avkastningshistorik. Men de har möjligheter att komma med senare, menar han.
- Vi är ju inte det enda stället att distribuera fonder på. Det finns många andra möjligheter att bygga upp förvaltat kapital på till exempel via andra plattformar. När de gjort det har de möjlighet att komma till oss, säger Erik Fransson.