NYHETSARKIVET
21 dec 2018 12:23
Pensionskaos väntar för tusentals pensionärer vid hård Brexit
Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal så kommer det att leda till stora problem för pensionärer med rätt till svenska pensionsförmåner i Storbritannien.

Även svenskar som bor och arbetar i Storbritannien kommer att drabbas eftersom de, om de inte tjänar in pension under lägst tio år, inte får rätt till brittisk "state pension".

Som lagen är skriven så kommer Sverige inte framgent att ha möjlighet att betala ut pensioner till personer med rätt till svenska garantipensionsförmåner om de bor i Storbritannien.

Pensionsmyndigheten har analyserat konsekvenserna vid en hård Brexit och analysen visar att tusentals svenskar och britter kan drabbas. Framför allt handlar det om att ersättningar som garantipension och olika efterlevandepensioner kan komma att ryka.

I en första rapport som Pensionsmyndigheten gjorde i januari 2018 tyckte man sig se en smitväg genom att falla tillbaka på socialförsäkringskonventionen som Sverige och Storbritannien undertecknade 1988, och som inte sas upp i samband med att Sverige trädde in i EU 1995.

Genom en "extensiv tolkning" av den konventionen skulle en del av problemen kunna lösas, ansåg myndigheten då.

Men nu har det kommit nya signaler från socialdepartementet.

"Vi tror och hoppas på att ett utträdesavtal ska komma på plats inom en snar framtid. Icke desto mindre är det alltså nödvändigt med förberedelser utifrån en situation som om ett avtalslöst utträde skulle uppstå och som om att konventionen inte heller skulle kunna tillämpas”, skrev departementssekreterare Anna Svärd på socialdepartementet i ett brev till Pensionsmyndigheten.

Här är oron stor för att pensionsrättigheter går förlorade för svenskar som bor/arbetar i Storbritannien eller britter som bor eller arbetar i Sverige. Hon vill också ha förslag till lagändringar för att undvika problem.

Pensionsmyndigheten svarar i en rapport, daterad i december 2018, att rätten till så kallade arbetsbaserade förmåner kan exporteras men sammanläggning av förmåner mellan icke-EU länder och EU-länder, läs Sverige och U.K., kan få effekter:

"Det finns således pensionärer som antingen bor i Storbritannien eller Sverige, som efter ett utträde inte längre uppfyller grundkravet för rätten till pensionsgrundande belopp (PGB) och tilläggspension inom de arbetsbaserade förmånerna", skriver Pensionsmyndigheten.

Problem uppstår i ännu högre grad när det gäller bosättningsbaserade förmåner som garantipension och bostadstillägg. Här kan det bli tvärstopp redan i mars 2019, om inte lagarna ändras.

"Bosättningsbaserade förmåner såsom garantipension till ålders- och efterlevandepension samt efterlevandestöd kan efter ett utträde inte längre betalas ut till personer boende i Storbritannien med stöd av EU:s regler (…). Det finns inte heller andra nationella svenska regler som stödjer detta. Det krävs nytt lagstöd för att de bosättningsbaserade förmånerna även fortsättningsvis ska kunna betalas ut till personer bosatta i Storbritannien."

När det gäller bostadstillägg så gäller i dagsläget att den som till exempel har sjukersättning, aktivitetsersättning, ålderspension efter nationella regler, kan ha rätt till bostadstillägg så länge man bor inom EU/EES. Men här blir det tvärstopp vid en hård Brexit, enligt Pensionsmyndigheten.

"Efter ett utträde kan en person inte längre uppfylla grundkravet endast genom en brittisk ålders- eller efterlevandepension", skriver man i rapporten.

En lösning skulle vara att Sverige ensidigt skapar lagar som gör att problemen hanteras genom utökad möjlighet till export av förmåner, men det innebär då att Sverige ger förmåner utan att vara säker på att britterna är lika välvilliga och ändrar sina lagar på samma sätt.

"Det riskerar alltså att bli en haltande reciprocitet. EU:s regelverk om samordning av de sociala trygghetssystemen, men även bilaterala socialförsäkringsavtal mellan två länder, bygger på att båda parter agerar likvärdigt."

Ett annat problem är att britter som bor i Sverige efter en hård Brexit måste ansöka om och beviljas uppehållstillstånd i Sverige eftersom rätten till förmåner i Sverige bygger på laglig vistelse. Här föreslår Pensionsmyndigheten att man ska likställa britter med norrmän, danskar eller andra "nordiska medborgare" som har ett undantag och som alltså inte behöver uppehållstillstånd för att vistas i Sverige.

Med hänsyn till den ofta segdragna svenska lagstiftningsprocessen så måste man i turbofart genomföra nödvändiga lagändringar, samtidigt som man försöker samtala med Storbritannien.

Sådana kontakter har uppenbarligen tagits, men dokument som berättar om var man står i de här frågorna har Pensionsnyheterna inte fått reda på. Dokumenten omfattas av utrikessekretess och lämnas därför inte ut enligt beslut från Pensionsmyndigheten.

Totalt berör det väntade pensionskaoset några tusen garantipensionärer men problemen är betydligt större om man även betraktar riskerna för att svenskar som jobbar i UK kan gå miste om förmåner. I en tidigare rapport uppskattade Pensionsmyndigheten de berörda så här:

"Vi vet dock att cirka 2 400 personer i Storbritannien uppbär garantipension eller efterlevandestöd från Sverige, att cirka 23 000 personer i Storbritannien har tjänat in till allmän pension varje år och därmed får ett orange kuvert och att cirka 5 700 personer i Sverige uppbär pension från Storbritannien."


Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907