De tre partsorganisationerna LO, PTK och Svenskt Näringsliv har bildat Arbetsmarknadens EU-råd för att tillvarata parternas gemensamma intressen i arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå, till exempel genom att göra gemensamma ställningstaganden kring EU-lagstiftning. Genom att verka för partsgemensamma ställningstaganden vill parterna värna kollektivavtalets ställning och den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Det nystartade EU-rådet har haft ett möte och diskuterat förslaget till direktiv om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor och EU-förslaget om inrättandet av en europeisk arbetsmyndighet, men rådet kan också komma att hantera pensionsfrågor som har en EU-koppling.
- Det är inte uteslutet att det nya EU-rådet kan diskutera frågor om pensioner, säger Tomas Bern, jurist på PTK med ansvar för EU-frågor, till Pensionsnyheterna.
En förutsättning är att frågan har beröring med EU. De flesta pensionsfrågorna är nationella och hanteras därför inte i Arbetsmarknadens EU-råd.
De pensionsfrågor som skulle kunna hanteras i rådet är, enligt Tomas Bern, exempelvis implementeringen av tjänstepensionsdirektivet IORP2 i Sverige och PEPP-produkten, som också har viss beröring med arbetsmarknaden och därmed de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Men Bern vill inte säga om PTK kommer att ta upp dessa frågor i rådet.
- Vilka frågor som ska diskuteras i rådet bereds just nu av parterna internt och jag vill inte föregå den diskussionen, säger Tomas Bern till Pensionsnyheterna.
För att frågor ska hanteras i EU-rådet måste det alltså också finnas ett gemensamt intresse hos parterna i dessa frågor, så det är därför inte självklart att pensionsfrågor kommer diskuteras i rådet.
Enligt Hans Gidhagen på Svenskt Näringsliv finns det för närvarande inga pensionsfrågor som är aktuella att diskutera i EU-rådet.
- Vi har inte tagit upp pensionsfrågorna i gruppen ännu och vet inte om vi behöver diskutera dessa i EU-rådet. Vad gäller EU-regelverk som IORP 2, penningtvätt och IDD som berör oss parter så har vi redan agerat tillsammans och uppvaktat Per Bolund, säger Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Hans Gidhagen till Pensionsnyheterna.
Pensionsprodukten PEPP behöver enligt Gidhagen inte diskuteras i rådet.
- Produkten är en produkt för privat pensionssparande, så den har jag svårt att tänka mig att vi ska diskutera i EU-rådet.
EU-rådets fokus är att försvara den svenska kollektivavtalsmodellen på arbetsmarknadsområdet. Det innebär att pensionsfrågor ändå kan komma att diskuteras i EU-rådet.
- Det övergripande syftet är att komma tillrätta med arbetsmarknaden och självklart kommer vi att agera om EU-regelverk ändrar förutsättningarna på tjänstepensionsområdet och att EU försvårar för de pensionsplaner vi vill ha på arbetsmarknaden i Sverige, säger Hans Gidhagen.
Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, säger att frågan om det kommer att diskuteras pensionsfrågor i EU-rådet är helt öppen.
- Det återstår att se, men det är en låg tröskel för att ta upp frågor. Varje organisation som deltar i rådet får lyfta de frågor som är av betydelse för dem och som de vill diskutera i rådet. Ingen har än så länge lyft pensionsfrågor och jag törs inte säga något definitivt. Alla frågor av intresse för partsrelationen och svensk kollektivavtalsmodell kan komma att diskuteras i rådet, säger Claes-Mikael Jonsson.
EU-rådet är till för att påverka EU-politiker och EU-tjänstemän, men också för att påverka svenska politiker.
- Vi försöker utöva inflytande på en svensk regering oavsett färg på regeringen. Svårt att kringgå arbetsmarknadens parter om vi är eniga i en fråga, säger Claes-Mikael Jonsson.
Inget nytt möte i EU-rådet är inplanerat före jul, så det är först nästa år som EU-rådet kommer att ta ställning till om pensionsfrågor med EU-koppling kommer att behandlas i rådet.