FTF är kritiskt till pensionssystemets effekter för utrikesfödda som kommer till Sverige mitt i livet. I rapporten skriver FTF att skillnaden mellan inrikes- och utrikesföddas pensioner vittnar om ett systemfel i pensionssystemet.
FTF konstaterar att tanken är att den allmänna pensionen ska vara prestationsbaserad, men rapporten visar att den som har en inkomst under genomsnittslönen och startar sitt yrkesliv vid 20 - 23 års ålder får en allmän pension som i bästa fall endast är 1000 2000 kronor högre per månad jämfört med att inte ha arbetat alls.
- Pensionsgruppen vill höja pensionsåldern, men det räcker inte eftersom om man ska nå upp till målbilden på 60-65 procent av lönen i pension som man hade när pensionssystemet skapades, så måste avgifterna höjas, säger Håkan Svärdman.
I rapporten presenterar FTF tre åtgärder som riksdagen skulle genomföra som enligt FTF relativt snabbt kan minska pensionsgapet mellan utrikes- och inrikesfödda och samtidigt förbättra pensionssystemet.
Förslag 1: Höj pensionsavgiften vid arbetslöshet
Arbetslöshetsersättning, föräldrapenning och sjukpenning är pensionsgrundande, men pensionsavgiften beräknas på̊ utbetald ersättning, som vanligtvis motsvarar mellan 77 - 60 procent av lönen. För att förstärka pensionen skulle pensionsavgiften, i likhet med för personer med sjukersättning, istället beräknas på̊ den bakomliggande inkomsten. Det skulle i genomsnitt kunna höja pensionsinbetalningen till den allmänna pensionen med 20 - 30 procent vid arbetslöshet, föräldraledighet eller sjukdom.
- Särskilt för de här grupperna är det viktigt att höja pensionsavgifterna. Därför föreslår vi en höjning av pensionsavgiften vid arbetslöshet, föräldraledighet och sjukfrånvaro. Dessa höjningar kompenseras det för genom minskade kostnader för garantipension och bostadstillägg, säger Håkan Svärdman.
Förslag 2: Skattegynna långsiktigt pensionssparande
Närmare hälften av de utrikesfödda i 80-talsgenerationen har haft ett privat pensionssparande, enlig FTF. Det finns enligt Håkan Svärdman olika sätt att förbättra incitamenten för långsiktigt sparande.
I rapporten föreslår FTF en reformering av systemet för löneväxling, det vill säga en extra avsättning till tjänstepensionen. Men om man gör det i befintligt system, så går den här gruppen miste om socialförsäkringsförmåner. Därmed är möjligheterna att själva kompensera en låg pension kraftigt begränsade.
FTF efterlyser regelförändringar som gör det förmånligt att löneväxla även under pensionssystemets intjänandetak på̊ 7,5 inkomstbasbelopp. Samt att en ny form av skattegynnat privat pensionssparande sjösätts, exempelvis genom lägre skatt på̊ pensionskapitalet eller att staten matchar den enskildes sparinsats med en viss andel för att skapa incitament för ett långsiktigt sparande.
- I Australien har man infört matchning med lyckat resultat. Matchningen innebär till exempel att om du sparar 1 000 kr går staten in med 200 kr. Man skulle kunna ha samma gräns som det gamla avdraget på 12 000 kr per år i skattesubventionerat sparande. Det är bättre än ett avdrag på skatten eftersom det är lättare att förstå och är tydligare för den som sparar, säger Håkan Svärdman.
Förslag 3: Inkomstindexera inkomstpensionen
FTF:s rapport visar att pensionsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda fortsätter att vidgas även efter att de har gått i pension. Orsaken till det är enligt FTF att en betydande del av de utrikesföddas allmänna pension består av garantipension som värdesäkras gentemot prisbasbeloppet, medan inkomstpensionen inkomstindexaras.
- De med garantipension halkar efter och gapet ökar. Genom den här förändringen så kommer inte gapet att fortsätta öka. En inkomstindexering höjer garantipensionen och är delvis självfinansierad tack vare att behovet av äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg minskar. Inkomstindexeringen skulle även ge högre pension för inrikesfödda, särskilt för kvinnor, säger Håkan Svärdman.