För de allra flesta ger en senarelagd pensionering högre pension. För ett fåtal kan dock ett tidigt uttag av den allmänna pensionen, i kombination med att arbeta vidare till 65, vara lönsamt, åtminstone med dagens regler för garantipension och bostadstillägg.
Det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande om en ny rapport, Vem vinner och vem förlorar på uttag av allmän pension före 65 års ålder?
Rapporten visar att bland dem som får rätt till bostadstillägg så finns det en mindre andel personer som får en högre livslång inkomst om de tar ut pensionen exempelvis vid 61 istället för 65.
Det beror på att i deras ekonomiska situation kompenserar bostadstillägget för bortfallet i pensionen som uppstår om pensionen tas ut tidigt. Effekten sker oavsett om personen arbetar vidare efter pensionsuttaget eller inte.
Framförallt är det bostadstillägget som gör att ett senare pensionsuttag inte alltid leder till en högre livslång inkomst (sammanlagd pension och bostadstillägg under alla år), exempelvis för de med förvärvsinkomster på 20 000 kronor per månad eller mindre före skatt.
"En lönsam variant för den som kan arbeta vidare skulle därför kunna vara att ta ut pensionen från 61 och arbeta vidare till 65. Men den livslånga inkomsten är beroende av att reglerna för bostadstillägg inte ändras. Det gäller också att rätten till bostadstillägg verkligen infaller den månad man fyller 65 och finns kvar under hela pensionstiden. Därför blir det väldigt svårt att ge vägledning kring tidigt uttag", säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i pressmeddelandet.
Den person som väntar ett år med att påbörja sitt uttag av hel inkomstgrundad allmän pension höjer sin månadspension med 6 till 8 procent enligt den tumregel som Pensionsmyndigheten tidigare har tagit fram.
Tumregeln bekräftas i Pensionsmyndighetens nya rapport. Rapporten visar även att de allra flesta också får mer i total utbetald allmän pension vid en senarelagd pensionering.
Det kan sammanfattas med att tidigt pensionsuttag kan löna sig för pensionärer med låga pensioner som vågar satsa på att reglerna för bostadstillägg inte ändras.