Sverige är en udda livmarknad i Norden där man inte har direkt tillgång till kunderna och priset, 2,6 miljarder kr, blev svårt att tacka nej till för Danske Bank. Det sammantaget gör att Danske Bank nu väljer att sälja ut sin dotter till högstbjudande.
Som vi berättade i morse är det nu klart att Danske Bank i Sverige säljer Danica i Sverige till ett konsortium av riskkapitalister och investerare.
Huvudintressenterna är den nordiska, läs danska, private equity-fonden Polaris och den tyska run-off specialisten Acathia. Den sistnämnda har dock inga planer på att köra Danica i run off, men fonden har historiskt köpt in sig i försäkringsrörelser i run-off i bland annat Belgien och Holland.
Med i affären finns även det danska pensionsbolaget Sampension och den schweiziska kapitalförvaltaren Unigestion. De två sistnämnda kommer dock att vara passiva investerare och den nya styrelsen kommer att bestå av personer med kopplingar till Polaris och Acathia.
Claes Carlson, vd för Danica sedan 1999 då bolaget började verksamheten i Sverige, kommer att vara kvar som vd.
- Jag har mycket kvar att ge än, säger Claes Carlson, som idag har befunnit sig i Köpenhamn för att vara med om signeringen av avtalet, till Pensionsnyheterna.
Han kommer alltså att bli kvar som vd, tillsammans med de drygt 60 personer som jobbar i Danica i Sverige i dag. Claes Carlson och hans team får också cred av Danske Banks ledning i dagens pressrelease:
"Danica Pension i Sverige har haft en stark utveckling under de senaste åren och har skapat bra lösningar för våra kunder", säger Jacob Aarup-Andersen, ledamot av direktionen i Danske Bank.
"Bolaget kommer med sina nya ägare att vidareutveckla företaget och det var en viktig faktor för oss. Förutom ett attraktivt försäljningspris har vi säkerställt att det starka samarbetet mellan pensionskunderna mellan Danske Bank och Danica Pension I Sverige kommer att fortsätta att vårda våra kunder i Sverige. Vi kommer att fortsätta fokusera på att vidareutveckla de bästa pensionslösningarna i Danmark och Norge där våra affärsmodeller är mer anpassade och det finns synergier över marknaderna.
Han avslutar med att påpeka att försäljningen inte är defensiv och att Danske Bank på intet sätt är beredd att kasta in handduken i kampen om resterande delar av den nordiska sparmarknaden.
"Försäljningen påverkar inte Danske Banks tillväxtstrategi i nordiska marknader, varken generellt eller inom Wealth Management-området, där vi ser god tillväxt", säger Jacob Aarup-Andersen.
Här sätter han fingret på att Sverige är en udda fågel på den nordiska pensionsmarknaden och att man som ägare till norska eller danska verksamheter har lättare att bearbeta sina kunder. I Sverige är det avtalsparter, öppna och upphandlade fondtorg som styr marknaden. Det gör att det inte finns så stora möjligheter för ägaren, alltså Danske Bank, att använda sig av kundbasen för att göra nya affärer.
- Våra kunder är inte bearbetningsbara för banken. Det är inte banken som förvaltar pengarna, det är livbolaget och det är kunderna som placerar dem. Och vi har ju största delen av våra kunder via externa kontakter, till exempel på parternas plattformar, via depåinstitut eller via förmedlare, säger Claes Carlson som en förklaring till varför Danske Bank inte i någon större utsträckning kommer åt kunderna.
I dagsläget har Danica omkring 20 procent av sin affär från Danske Banks kunder, tio procent kommer från kryssmarknaden och resterande 70 procent är förmedlad affär.
Danske Bank kommer att få 2,35 miljarder svenska kronor i cash och resten i ett IOU från köparna, när allt är på plats. Danica Pension kommer därefter att byta namn och lokaler efter en carve out.