NYHETSARKIVET
7 dec 2018 11:52
Pensionsnyheterna: Hög prislapp för en liten men snabbt växande verksamhet
Att Danica Pension varit till salu är något som vi fått höra många gånger. När SEB sålde sin danska verksamhet till Danske Bank fanns det rykten om en motaffär där SEB då skulle svälja Danica Pension i Sverige.

Men istället för att gå den vägen ska man alltså ha valt att ta in anbud på verksamheten i Sverige, något som nu resulterat i vad som ser ut som en riktigt bra affär för Danske Bank och ett kvitto på att Danica i Sverige slipat en riktigt diamant, åtminstone i köparnas ögon, under de snart 20 åren man varit verksamma i Sverige.

De danska spekulationerna om att Danske Bank skulle vara ute efter pengarna och att man därför väljer att sälja sin dotter i Sverige är dock ingen rimlig förklaring till affären. Det viktigaste skälet är att det är mycket stor skillnad på Sverige och Danmark, när det gäller pensions- och livförsäkringsmarknaden.

För det första är Sverige en utpräglad lågpris- och lågmarginalmarknad, något som är en effekt av att kollektivavtalsparterna sett till att pressa priserna rejält.

Det andra är att kopplingen mellan mamma och dotter är betydligt svagare i Sverige än i Danmark. I Sverige har man bara en mycket liten del av sin försäljning till den svenska bankens kunder.

Omkring 70 procent av försäljningen går genom förmedlare som är de som i praktiken ”äger” kunderna. Det gör att Danske Bank inte på samma sätt som hemma kommer åt och kan bearbeta kunderna.

För Danicas verksamhet och lönsamhet spelar det därför ingen roll om kunderna kommer ifrån banken eller från Monyx, Tydliga, Sparbanker eller andra aktörer som i praktiken bara lånar och använder Danicas försäkringskoncession.

Danica får in sina pengar ur flödena och har ett system som visat sig vara såväl flexibelt, skalbart och flyttbart.

Vem som driver och äger motorn har alltså ingen större betydelse och gissningsvis kommer Danske Bank att fortsätta att skicka sina kunder till Danica, eller vad bolaget ska heta i framtiden, om pris, kvalitet och service motsvarar förväntningarna.

Priset är dock rekordhögt. SEB fick 6,5 miljarder kr när man sålde till Danske Bank 2017. Det var en större verksamhet med drygt 100 miljarder kr under förvaltning som då såldes.

Antalet kunder uppgick då till 235 000 kunder och ett nettoresultat på en halv miljard danska kronor, när man sålde.

Räknat på resultat så betyder prislappen, om den är rätt skvallrad, att köparna av Danica betalar nästan tre gånger mer mätt på resultatet på sista raden.

Anledningen är av allt att döma Danicas förmåga att växa. För 2017 hade man en tillväxt på nästan 40 procent i premieintäkter och det är alltså de siffrorna, i kombination med skalbarheten, som gör att köparna tvingas gräva så djupt i plånböckerna för att ta över Danica.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907