Revisionsbolaget Deloitte tvistar i tingsrätten om en faktura på omkring 1 miljon kr som Allra inte vill betala. Detta eftersom den fördjupade granskning av Allra som Deloitte gjorde inte var något som Allra beställt och definitivt inte ville ha eller betala för.
Granskningen ledde ju till att Deloitte brådstörtat hoppade av sitt revisionsuppdrag i februari 2017 och anmälde Allra till EBM.
Deloitte framför i processen att man, under den period som Allra arbetade med att bli börsfähigt, fick kontakt med en person som genomgående kallas Visselblåsaren i dokumentationen.
Personen eller möjligen personerna ska enligt Deloitte ha gjort revisorerna uppmärksamma på att två av personerna i Allrakoncernen, Olle Marcusson, vd för fondbolaget i Luxemburg och Evran Mersin, som rattade Allras värdepappersbolag i Dubai, hade ett gemensamt förflutet i bolaget Oak Capital.
Det bolaget gjorde ju lönsamma derivataffärer med Allras föregångare Svensk Fondservice under 2012. De affärerna är ju föremål för EBM:s utredning och har lett till åtal.
I den vitbok om händelseförloppet i Allraaffären, som Deloitte författat, är det tydligt att den information som Visselblåsaren gav blev bensin på brasan när det gällde att fördjupa granskningen av Allra.
Deloitte har nämnt men inte namngivit Visselblåsaren i dokumentationen och Allras advokater krävde under förhöret med Deloitterevisorn Malin Lüning igår att hon skulle uppge vem det var fråga om. Det var något som hon vägrade och hänvisade till att det var en affärshemlighet.
Om identiteten på personen skulle röjas skulle det, enligt Deloittes advokater, bli svårt för Deloitte att i fortsättningen få in information från personer som med källskydd vill bidra med väsentlig kunskap om sådant som har betydelse för revisorsuppdragen.
Allra menade att eftersom Deloitte tagit med uppgifterna från visselblåsaren i tvistemålet så borde Deloitte kunna röja identiteten på den eller dem. Detta eftersom den information som de lämnat i möte med Deloitte, hade betydelse för målet varför man krävde namn.
Frågan ställdes på sin spets eftersom parterna hade olika åsikter om visselblåsaren skulle röjas eller inte. Efter att tingsrätten överlagt enskilt under en kvart så fattade rätten ändå beslutet att inte tillåta frågan om Visselblåsarens identitet.
Man tillät dock några frågor från Allras advokater om visselblåsaren där det av svaren från Malin Lüning stod klarat att det var fråga om en grupp personer, som var med på ett möte med Deloitte och lämnade informationen.
Den överlämnades vidare i form av en rapport, där man bland annat visade på personkopplingar mellan Oak Capital och Allra från de affärer som gjordes 2012.
Så vem som blåste i visslan hos Deloitte är fortfarande en hemlighet.
Pensionsnyheterna gissar att det kan vara fråga om Pensionsmyndigheten eller spekulanten Nordic Capital, som visat intresse av att ta över en del av Allra, som ett alternativ till börsnoteringen.
Men det är rena gissningar och om Visselblåsaren går med på att berätta om vem eller vilka som författat den omtalade rapporten och tillåter att vi röjer identiteten, bjuder Pensionsnyheterna på en årsprenumeration på Pensionsnyheterna.
Svar eller fler anonyma spekulationer kan lämnas under adress info@pensionsnyheterna.se.