Att livbolagens fondförsäkringsverksamhet går bra är ingen hemlighet. Men att en stor del av denna lönsamhet kommer från kick-backs har tidigare dolts väl.
Nu har Finansinspektionen visat hur stora intäkter försäkringsbolagen har från sitt driftsresultat, vilket ingår i deras årliga aktuarieredogörelse. Under 2017 kammade livbolagens fondförsäkringsverksamhet in 7 049 miljoner kronor i kick-backs.
Det kan jämföras med verksamhetens samlade kostnader på 8 027 miljoner kronor. Inom traditionell försäkring uppgick kick-backs till blygsamma 97 miljoner kronor och kostnaderna till 4 325 miljoner kronor.
- Vi följer upp och granskar de årliga aktuarieredogörelserna och noterar att livbolagens kick-back intäkter ökar. Men det föranleder inga åtgärder i nuläget, säger Per Jakobsson, biträdande avdelningschef för risktillsyn försäkring på FI, till Pensionsnyheterna.
I den årliga aktuarieredogörelsen till FI redovisar bolagen resultat från fyra intäktsposter. Det är arvsvinster som både kan vara negativa och positiva.
Vidare är det resultatet från bolagens dödlighetsantaganden som förra året gav 682 miljoner kronor i överskott. De mest lukrativa intäktsposterna är överskott från sjuklighetsantaganden, som förra året var 3 838 miljoner kronor och framför allt överskottet från driftskostnader, som förra året uppgick till 4 750 miljoner kronor för livbolagen.
Detta är alltså nettoresultat efter att kostnaderna dragits av.
Dessa fyra intäktsposter gav livbolagen en vinst på knappt 10 miljarder kronor under 2017. Det är intäktsposter som inte syns i den vanliga redovisningen. Tidigare har det från aktuarieredogörelsen gått att se hur mycket de enskilda bolagen tjänat på de fyra intäktskällorna. Men då har inte kick-back intäkterna särrapporterats. Och dessa står alltså för hela nettovinsten från intäktsposten driftskostnader.
Det är därför minst sagt intressant att notera att kick-backs täcker nästan alla kostnader som livbolagen har för sin fondförsäkringsverksamhet.
Om den gynnsamma situationen kommer att bestå framöver är tveksamt. Dels trädde det nya försäkringsdistributionsdirektivet IDD i kraft i oktober med nya provisionsregler och dels lär politikerna dra öronen åt sig när de nu får se att även försäkringsbolagen täljer guld på kick-backs.
Det är också intressant att notera att överskotten från de fyra intäktsposterna ovan, ökat år från år. Och att den största ökningen kommer från driftskostnader eller rättare sagt ökade kick-backs.
Ola Hellblom