I fredags eftermiddag var deadline för den så kallade allmänna motionstiden för riksdagens ledamöter. De 349 ledamöterna har lämnat in totalt 2 940 fristående motioner. Pensionsnyheterna har letat reda de som handlar om pensioner och här är ett axplock.
Ann-Britt Åsebol från moderaterna har lämnat in en motion om tjänstepension och kräver "förbättrad information och större flexibilitet vid uttag av tjänstepension".
Åsebol skriver i sin motivation att det är en ökande trend att allt fler tar ut delar eller hela tjänstepensionen på fem år. Hon hävdar att detta är problematiskt eftersom "alla inte är medvetna om vilka konsekvenser ett kortvarigt uttag får på sikt". Åsebol skriver att den som tar ut tjänstepensionen på kort tid får mer i plånboken under de första åren som pensionär, men att denna inkomstnivå därefter minskar drastiskt.
Pensionären har efter det få möjligheter att öka sin inkomst. Hon skriver att "detta är särskilt allvarligt när individen inte har uppmärksammat vilka följder valet av uttagsperiod skulle få".
Åsebols recept är förbättrad information och att individen ges en bättre överblick av pensionens olika delar och vilka val som kan göras. Men hon ger inga konkreta förslag på åtgärder i sin motion.
Nooshi Dadgostar med flera från Vänsterpartiet motionerar om att pensionssystemet bör vara uppbyggt så att det "går att leva på sin pension".
Dadgostar med flera vill också att riksdagen fattar beslut om att tillsätta en parlamentarisk utredning med "uppdrag att skapa ett mer förutsägbart, jämställt och jämlikt pensionssystem".
Motionärerna från Vänsterpartiet vill också att avgiften till premiepensionssystemet i framtiden ska gå till inkomstpensionssystemet och att det bör utredas hur bromsen kan avskaffas.
Dadgostar med flera vill också ändra indexeringen för garantipensionen och följa löneutvecklingen i stället för konsumentprisindex, som gäller i dag.
Sten Bergheden (M) vill uppmuntra privat pensionssparande igen och tycker att riksdagens ska gå med på att "utreda hur skattesystemet på ett modernt och långsiktigt sätt kan uppmuntra till privat pensionssparande bland breda grupper löntagare".
Partierna har också lämnat in budgetmotioner och partimotioner där tjänstepensionsfrågorna också kommer upp.
Till exempel skriver Liberalerna i en partimotion om liberal feministisk politik att "en större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset vid bodelning genom skilsmässa".
Partiet vill att "särskild uppmärksamhet ska ägnas tjänstepensionen eftersom den för de flesta utgör en allt viktigare del av den samlade pensionen".
Partiet konstaterar dock att man inte ska tassa in på avtalsparternas marker och skriver att "stor hänsyn ska tas till att tjänstepensionen normalt är följden av kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter".
Slutligen har Dennis Dioukarev från SD skrivit en motion där han vill att riksdagen beslutar att administrationskostnaden för flytt av pensionsförsäkringar ska begränsas.
Han skriver i motionen att riksdagen beslutar om att flyttavgifter efter tid ska begränsas till 5 år för fond-/depåförsäkring samt 810 år för traditionell livförsäkring, något som han hittat i Konkurrensverkets rapport "Flyttavgifter på livförsäkringsmarknaden 2017".
Dioukarev skriver: "Utav dessa vill jag i synnerhet framhålla att flyttavgiften skall vara av sådan storlek och art att den ska täcka de nödvändigaste kostnaderna av administration som uppgår till 0,0170,051 PBB."
Vinner han den kampen skulle flyttavgifterna hamna i intervallet 790 kr - 2 371 kr, om Pensionsnyheterna räknat rätt på decimalerna.