NYHETSARKIVET
4 dec 2018 12:36
SAS kabinanställda kallar SAS vd som vittne i målet om 60-årspension
Målet mellan de kabinanställda vid SAS och Unionen närmar sig förhandling och nu har kärandeparten, alltså de kabinanställda, lämnat en lista på vilka personer de vill hålla vittnesförhör med.

Bland dessa finns parterna från "motståndarlaget" som var med då Unionen och SAS undertecknade det nya kollektivavtalet 2012 som gav alla anställda vid SAS 65 års pensionsålder.

Bråket handlar om de kabinanställda som i den överenskommelsen anser att de blev blåsta på den 60-årspesion som de i ett gammalt avtal från 1974 anser sig ha sparat ihop till, vid sidan av ordinarie ITP.

Unionen har hävdat att ITP-planen medger rätt till omdisponering och de kabinanställda håller med om den beskrivningen. Men, påpekar de, "omdisponering ger ingen rätt att omdisponera eller för den skull utnyttja enskildas intjänade rättigheter".

Det är skälet till att man valt att göra en så kallad fastställelsetalan, man vill helt enkelt ha domstolens syn på om att ITP-avtalet ger en sådan möjlighet och om det skulle göra det så skulle det innebära att "ITP-avtalet strider mot såväl svensk som internationell rätt avseende intjänade rättigheter".

Här kommer det säkert att bli långa diskussioner i tingsrätten om vilka rättigheter som ska anses som "intjänade" vid viss tidpunkt.

Tvisten har pågått sedan 2015 men nu tycker de kabinanställda att Unionen stökar till sakerna i onödan eftersom organisationen vill veta hur mycket, i kronor och ören, som var och en av de kabinanställda förlorat som ett mått på skadan, något som man inte lämnat besked om.
Kabinanställda tycker det är helt onödigt, i det här läget. Inte heller är det nödvändigt att redogöra för vilka i kollektivet som skulle ha blivit blåsta och de skriver:

"Den nu förda talan är en fastställelsetalan där kärandena i sin essens påstår att enskilda rättigheter i form av intjänad pensionsrätt felaktig har disponerats av Unionen vid tecknandet av 2012-års överenskommelse. Kärandena (läs de kabinanställda) har då sannolikt bevisbördan för att (a) visa att det är fråga om intjänade rättigheter (som i grunden är en rättsfråga) och (b- om det är tvistigt) visa att det har skett en omdisponering av den intjänade pensionen."

"Kärandena har hittills uppfattat det som ostridigt i målet att det skett en omdisponering omfattande samtliga individer när 1974-års avtal ströks i samband med förhandlingarna 2012. Hur omfattande omdisponeringen är eller för den skull när den har inträffat beroende på t.ex. sjukdom eller tjänstledighet saknar betydelse för själva fastställelsetalan."

Kort sagt de kabinanställda vill inte redovisa hur mycket var och en kan ha förlorat och tycker att de gjort sitt genom att skicka in personnummer på de personer som drabbats. Sen kan svarandeparten göra resten av jobbet om de orsakat skadan, verkar de tycka.

"Syftet med den förda talan är just att undvika den mycket omfattande beräkningsövning som en individuell skadeberäkning skulle innebära", skriver de kabinanställdas advokat Jonas Wiberg i yttrandet.

Inför huvudförhandlingen har han nu kallat ett antal personer som ska förhöras inför rätten.

De är Per Andelius, jurist och pensionsexpert med egen konsultverksamhet. Sen kommer tidigare förbundsordföranden i Unionen, Cecilia Fahlberg, som ska höras om förhandlingarna 2012 och "tillstyrkande av att omdisponering skett av redan intjänad pensionsrätt" och vidare att det är "oantastliga rättigheter" som man förhandlat bort.

Även Unionens förhandlingschef Niklas Hjert vill advokat Wiberg kalla till förhör. Han ska svara på samma frågor som Cecilia Fahlberg. De båda var med när överenskommelsen slöts 2012.

Chefsjuristen Charlotte Bidsell vid Collectum ska få svara på att de intjänade rättigheterna är oantastliga rättigheter och att "skada därvid uppstått för de aktuella kärandena".

Sist i paraden kommer SAS vd Rickard Gustafsson, som ska höras om förhandlingarna 2012 och då styrka att SAS sparade pengar på uppgörelsen med Unionen.

Det sistnämnda är självklart, det var ju en besparingsplan man kom överens om, när SAS var närmast konkursmässigt. Men knäckfrågan kvarstår, fick Unionen sluta ett avtal med arbetsgivaren SAS som gav de effekter för de kabinanställda som det gjorde?

Det tycker inte de kabinanställda och snart blir det upp till tingsrätten att ta ställning till den frågan.

Fotnot: SAS levererade idag ett rekordresultat på 2,1 miljarder kr före engångsposter för räkenskapsåret 2017/2018.

SAS vd utlovade också att 100 miljoner kr av resultatet sätts av i en gratifikation till personalen. Enligt DI betyder det 9 676 kr för var och en av de 10 334 anställda i bolaget. Det kommer inte att räcka på långa vägar för att blidka de kabinanställda, som lär tvista vidare.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907