"Det är viktigt att börja diskutera hur en lågkonjunktur kan bemötas, även om den inte står för dörren".
Det sa vice riksbankschef Per Jansson, när han idag pratade på Svensk Försäkrings årliga omvärldsseminarium. Han tror att fortsatt låga räntor och en relativt expansiv penningpolitik gör att risken för en lågkonjunktur är låg fram till 2021.
- Det finns en konsensus bland prognosmakarna att risken för en lågkonjunktur är låg fram till 2021. Det beror på ett högt kapacitetsutnyttjande i ekonomin och fortsatt låga räntor. ECB kommer inte att börja höja styrräntan förrän om ett år och när även penningpolitiken är fortsatt expansiv är det en liten risk för lågkonjunktur i närtid, även om det finns många orosmoln, säger Per Jansson.
Han tycker att perioden med negativ styrränta sedan 2015 har gått över förväntan och att det sannolikt skulle gå att sänka styrräntan under -0,5 procent.
- Riksbankens prognos för reporäntan är 0,50,75 procent under 2020. Det skulle ge oss utrymme att sänka reporäntan med 1,01,25 procentenheter om vi får en lågkonjunktur 2021. Jag tror att smärtgränsen för en negativ styrränta går när folk känner att de måste betala för att spara och den skulle komma om bankerna inför negativ insättningsränta, säger Per Jansson.
Han medger att verktygslådan är mindre för Riksbanken nu än tidigare och att det är svårt att göra penningpolitiken tillräckligt expansiv. Å andra sidan innebär den låga svenska statsskulden att finanspolitiken kan ta en större stimulerande roll vid behov.
Ola Hellblom