Kapitalägare är överexponerade mot såväl kol som olja, visar en ny undersökning från Världsnaturfonden, WWF.
Tio svenska kapitalägare, däribland AP-fonderna, AMF Pension, Alecta, Nordea Liv och Pension, Folksam och Skandia har deltagit i den europeiska studien med 33 bolag, där WWF gjort framåtblickande portföljanalyser för att granska om bolagen klarar av Parisavtalets mål.
I studien har ett scenario for 1,75 graders uppvärmning till år 2050 använts som referens.
Magnus Emfel, senior rådgivare finans på Världsnaturfonden, säger till Pensionsnyheterna att svenska försäkringsbolag och pensionsfonder är en bit på väg, men har långt kvar för att kunna uppnå Parisavtalets mål att kraftigt begränsa användningen av fossilbränslen.
Enligt undersökningen har svenska pensionsförvaltare portföljer som är överexponerade mot såväl kol som olja.
- Inget svenskt bolag klarar 1,75-gradersmålet för sina placeringar i alla teknologier och alla sektorer. AP-fonderna är föredömliga relativt sett i världen, men det räcker inte. Man måste göra mycket mer för att ligga i linje med Parisavtalet, säger Magnus Emfel till Pensionsnyheterna.
Analysen visar att ytterligare åtgärder, enligt WWF, är nödvändiga för att säkerställa att investeringarna i onoterade aktier och i företagsobligationer ligger i linje med en omställning för väl under 2 grader Celsius.
Pensionsnyheterna: Vad är dina råd till svenska pensionsförvaltare?
- Kapitalägare måste lära sig mer om klimatmål och själva börja redogöra för det faktiska resultatet gentemot målen. Man måste ompröva sitt sätt att se på hållbarhetsmål och börja förstå att en stabilisering av klimatet är en förutsättning för finansiell stabilitet. Det handlar om att ledning och styrelse måste engageras, men också förvaltare och dataleverantörer, säger Magnus Emfel.