NYHETSARKIVET
27 nov 2018 11:37
Forskare vill ha ett gemensamt fondtorg för all tjänstepension
Slå ihop alla olika fondtorg på kryssmarknaden. Detta skulle väsentligt förbättra överskådligheten och göra det lättare för pensionsspararna att förstå och hantera sina tjänstepensioner. Det bör även gälla Pensionsmyndighetens premiepensionstorg, skriver två nationalekonomer Mikael Elinder och Johannes Hagen som på uppdrag av SNS idag lägger fram en rapport "Den komplexa tjänstepensionen".

"Vi ser inte att fragmentering på fondmarknaden gynnar pensionsspararna. För att öka överskådligheten och minska besvär med att flytta kapital från en pensionsförsäkring till en annan föreslår vi att det skapas ett gemensamt fondtorg för alla delar i tjänstepensionen som kan placeras i fonder. Detta skulle kunna öka transparensen i tjänstepensionen och konkurrensen mellan pensionsbolagen", skriver författarna och svär därmed högt i partskyrkan.

De tycker dessutom att parterna bör anstränga sig för att harmonisera sina pensionsavtal i större utsträckning för att minska komplexiteten för spararna, något som de sistnämnda säkert inte skulle ha något att invända mot.

I rapporten förespråkar författarna även en betydligt mer omfattande flytträtt och tycker inte att dagens regler, som möjliggör flytträtt på kapital insatt efter 2007, är tillräckligt. De ser gärna att allt kapital, även förmånsbestämda delar i fribrev, ska kunna flyttas.

När det gäller att även ta in den statliga premiepensionen anser forskarna att även det kapital som förvaltas där ska kunna flyttas och skriver:

"Vi skulle också gärna se att man utreder möjligheten att införa flytträtt av kapital mellan premiepensionssystemet och de fonderade delarna av tjänstepensionen. Vi ser ingen uppenbar fördel för pensionsspararna att det är vattentäta skott mellan kapital placerat i fonder i tjänstepensionen och fonder i premiepensionen. I idealfallet skulle fonderna i både premiepensionen och tjänstepensionen ligga i samma fondtorg."

För att åstadkomma de här minst sagt genomgripande förändringarna av tjänstepensionsmarknaden vill författarna inte arbeta med piska i form av lagstiftning utan anser att avtalsparterna gemensamt ska försöka bidra till att skapa de förändringar som de anser vara viktiga för att pensionsspararna ska kunna få koll på sina framtida pensioner och bättre förstå hur de ska agera.

En stor del av rapporten handlar om en större enkätundersökning som man gjort där omkring 3 000 personer i åldrarna 30-60 år tillfrågas om vad de vet och kan om tjänstepensionen.

Svaren är välkända för alla som är i branschen, en tredjedel har koll medan två tredjedelar inte har det. Kunskapen om pensioner, som testas med faktafrågor, är bäst bland män i högre inkomstlägen och sämst bland kvinnor med låga löner.

Rapporten innehåller inalles sju förslag som författarna anser skulle skapa en bättre situation för pensionsspararna. Förutom harmoniserade tjänstepensionsavtal, gemensamt fondtorg och utökad flytträtt vill forskarna dessutom ta bort obligatoriet med traditionella försäkringar, som bland annat finns i ITP där minst hälften av premierna måste placeras i det alternativet.
Skälet till att man vill bli av med obligatoriet är att förbättra rörligheten genom att göra det möjligt att lägga samman fondförsäkring och traditionell försäkring. Det går ju inte eftersom allt kapital inte kan flyttas i tradförsäkringar. Vidare tycker Elinder och Hagen att traditionell försäkring inte ger möjlighet att välja en högre risknivå för den som skulle vilja ha det.

Ett annat förslag är att man skulle skapa en gemensam organisation för tjänstepensioner, där både avtalsparter och pensionsbolag skulle ingå. Detta för att "minska fragmenteringen i information om tjänstepensionen och underlätta för enskilda pensionssparare att överblicka vilken roll olika aktörer har och vilken roll olika aktörer har och vilka intressen de företräder".

I delar känns tankarna igen från den utredning som gjordes av de två danska ekonomerna Møller och Nielsen (2011), som la ett ingenjörsperspektiv på frågan om hur pensionerna i Sverige skulle hanteras, för att göra det mer rationellt. De gick dock ännu längre än sina svenska kollegor. De tyckte att man helt skulle integrera tjänstepension och premiepension eftersom det skulle göra världen enklare för spararna.

Så långt går inte de svenska forskarna som snarare vill göra det möjligt att slå samman de två olika pensionsarterna och då helst på samma fondtorg.

De danska forskarna sågades jäms med fotknölarna av framför allt arbetsmarknadens parter och frågan är om det kommer att bli lättare för Mikael Elinder och Johannes Hagen att få stöd för sina tankar.

Tjänstepensionsmarknaden består av en intrikat väv av särintressen som sällan förnekar sig. Så det som skulle vara bra för spararna är inte alltid bra för alla inblandade parter. Risken är därför att många av de kloka förslag som presenteras i dag kommer att samla damm under lång tid innan visionerna kan bli verklighet, om de någonsin skulle bli det.

SNS Rapport Den komplexa tjänstepensionen
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907