NYHETSARKIVET
26 nov 2018 13:00
Advisor missade att Pensionsmyndigheten kräver rätt blankett för flytt
I fredags skrev vi att PPM-rådgivaren Advisor försökt, men misslyckats, genomföra ett fondbyte för sina kunders räkning hos Pensionsmyndigheten.

Totalt hade Advisor skickat in 15 000 fondbytesblanketter för sina kunders räkning. Det belopp man avsåg att flytta låg i storleksordningen 1,5 miljarder kr. Denna laddning skulle följas av ytterligare två och totalt skulle 4,5 miljarder kr flyttas mellan olika fonder.

Bytena skedde dock, enligt Pensionsmyndigheten, i strid med de nya regler som gäller på fondtorget, varför inga flyttar genomfördes.

Anledningen till att Pensionsmyndigheten valde att inte genomföra bytet var att begäran genomförts på ogiltiga blanketter eftersom kunderna undertecknat dessa in blanco, alltså utan att berätta vilka fonder man flyttade från och vilka man flyttade till. Dessa uppgifter har Advisor själva fyllt i.

- Det är ju så vår tjänst fungerar. Vi förvaltar ju deras premiepensionskapital diskretionärt och nu när vi ser att marknaden är på väg nedåt så har vi med fondbytet haft avsikten att dra ned risken i portföljen, säger John Göransson, kommunikationskonsult åt Advisor, till Pensionsnyheterna.

Han är frilansjournalist men driver vid sidan av den verksamheten även kommunikationsbyrån Myt och Verklighet, specialiserad på medierelationer, podcasts, kriskommunikation och medieträning. Bland uppdragsgivarna finns Öhman fondkommission, Timbro, Lunds Universitet och Bonnier Magazines.

Han säger sig vara förvånad över att Pensionsmyndigheten valt att underkänna bytet och inte minst att man får den informationen via medierna.

- De har ju inte meddelat oss. Detta trots att vi kontaktat Pensionsmyndigheten för att förbereda dem på att vi stod i begrepp att göra den här flytten, säger John Göransson.

Enligt Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondavdelning, så blev man uppringd av Advisor som meddelade att man avsåg att komma in med 15 000 blanketter i en första laddning och därefter ytterligare 15 000 till. Problemet var dock att de insända blanketterna var ogiltiga.

- Den 1 juli 2018 ändrades lagen och gjorde det tydligare att ett byte av fond måste initieras av spararen själv. Detta efter det att regeringen uttalat att man sett problem på marknaden för rådgivningstjänster och att det ofta förekommit aggressiv marknadsföring som lett till omfattande klagomål från spararna. I samband med detta ändrades bytesblanketterna och de nya är de enda som får användas, säger Erik Fransson.

John Göransson håller inte med.

- De blanketter Advisor har använt har uppfyllt de kraven. Pensionsmyndigheten har inte informerat om att blanketterna, som alltså uppfyller de villkor som ställs i lagen, är ogiltiga. Det har inte funnits information om detta på deras hemsida, vi har inte fått information om det.

Advisor, som alltså har sin huvudsakliga verksamhet inom diskretionär portföljförvaltning av premiepensionsfonder, hade inte noterat vilka nya krav som numera ställs på bolag som vill agera på fondtorget, något som verkar tyda på bristande omvärldsbevakning.

Enligt John Göransson har Advisors affär byggt på att man bara säljer sin tjänst och bistår med flyttar för att anpassa sparandet till det som företaget bedömer lämpligt i olika marknadslägen. För detta tar man 750 kr per år. Tidigare har man haft flerårsavtal men det har KO, efter en tvist i domstol, fått Patent och Marknadsdomstolen att tycka är för långa avtalstider.

Enligt John Göransson har man inte någon intjäning i form av kickbacks eller ersättningar från fondbolag man flyttar till eller från. Hela intäkten kommer därmed från spararnas avgifter.

Totalt har bolaget enligt uppgift på sin egen hemsida 40 000 kunder. Det skulle innebära en total intjäning på 30 miljoner kr om året.

Att döma av årsredovisningen från 2017 omsatte Advisor 116 miljoner kr under det året vilket tyder på att man historiskt haft lejonparten av intjäningen från de egna fonderna, även om en stor del av kapitalet gått tillbaka till spararna i form av rabatter.

På Pensionsmyndigheten är man nöjd med att lagändringen nu tagit skruv.

- Vi har nu fått system och processer på plats för att bättre skydda spararna. Det är skönt att vi nu kan se att vi får ett stopp på den här hanteringen som känns som en kvarleva från den tid då man arbetade med massfondbyten med hjälp av PIN-koder, säger Erik Fransson.

Det är fortfarande möjligt att göra byten via blanketter. Dessa blanketter skickas då bara i ett exemplar hem till den kund som beställt den. För kunder som bor utomlands kan det annars vara svårt med fondbyten med hjälp av bank-ID, som annars är den vanligaste och enklaste metoden.

Pensionsnyheterna konstaterar att ett bolag som utan koll på gällande regler och lagar försöker flytta 1,5 miljarder kr av sina kunders premiepensionsmedel är värda att kallas bluffbolag, vilket Pensionsnyheterna gjorde i fredags, något som upprörde Advisor.

Man har jobbat till sig epitetet under flera år och har tidigare fällts i rättsliga processer, bland annat vad gäller oskäliga avtalsvillkor.

John Göransson påpekar för Pensionsnyheterna att det inte finns inte någon dom mot Advisor som har vunnit laga kraft, eftersom den överklagats.

Faktum kvarstår dock att Patent och Marknadsdomstolen höll med KO på tre av fyra punkter i det beslut som fattades sommaren 2017, som bland annat handlade om hur man skötte snacket vid telefonförsäljning och hur man informerade om ångerrätt. Det faktum att den överklagats ändrar ju inte det beslutet, även om en högre instans möjligen kan resonera annorlunda.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907