NYHETSARKIVET
26 nov 2018 12:38
Parterna lobbar för att stoppa tjänstepensionslagstiftningen
Regeringens förslag till ny lag om reglering av tjänstepensionsföretag får tummen ner av arbetsmarknadens parter.

Idag uppvaktar därför LO, PTK och Svensk Näringsliv finansmarknadsminister Per Bolund i hopp om att få honom att skjuta på lagstiftningen. Det skriver Svenskt Näringsliv på sin webbsida.

Parterna menar bland annat att lagen skulle leda till lägre pensioner – som dessutom blir dyrare.

"Risken finns att möjligheterna till sparande med garanti försvinner. Det kan vi inte acceptera. Det här är ett förslag som regeringen måste dra tillbaka", säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson på Svenskt Näringslivs webbsida.

Det parterna främst vänder sig emot är att lagen skulle ställa krav på kapitalkrav som ger incitament för svenska företag att placera tjänstepensionskapital i utländska tjänstepensionsinstitut. Det är krav som går tvärt emot IORP 2, som inte innehåller några regler för kapitaltäckning.

"I andra sammanhang tenderar det att vara EU-regler som ställer till det för den svenska modellen. Därför är det märkligt att den svenska regeringen nu väljer att lägga förslag som står för försämringarna, när EU:s regler är fullt godtagbara", säger Peter Jeppsson.

Att pensionerna samtidigt skulle kunna bli lägre handlar enligt Svenskt Näringsliv om att finansieringen av tjänstepensioner blir dyrare. Det i sin tur minskar intresset för tjänstepensioner hos både företag och anställda, vilket Peter Jepsson leder till minskade insättningar och följaktligen till minskade utbetalningar.

En av de viktigaste invändningarna från parterna är att lagen, om den förverkligas, kraftigt enligt dem själva skulle inskränka i parternas möjligheter att utforma pensionsplanerna.

"Det är parterna som vet vad som är bäst på den svenska arbetsmarknaden. Därför är det alltid problematiskt när politiker vill in och styra det som är parternas ansvar", säger Peter Jeppsson.

Flera andra delar av lagförslaget får också kritik av parterna. Det handlar bland annat om att regeringens förslag, enligt dem, kommer innebära en ökad regelbörda för svenska tjänstepensionsbolag, samtidigt som dessa bolag får sämre förutsättningar än sina konkurrenter i EU. En annan invändning från parternas sida är att finansdepartementet har valt att lägga in regler om penningtvätt kopplade till ett EU-direktiv som inte är tillämpligt vad gäller tjänstepensioner.

"Sammantaget menar vi att det behövs ett helt nytt förslag. Vi bidrar gärna till att hjälpa regeringen, oavsett vilka partier som kommer att ingå i den framöver, med innehållet", säger Peter Jeppsson.

Frågan är hur stor nytta ett möte med Per Bolund kan ha i det här sammanhanget. Han är ju en "lame duck" i och med att det ännu inte finns någon ny regering på plats.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907