Förhandlingarna om den europeiska privata pensionsprodukten PEPP går nu in i en intensiv förhandlingsfas och målsättningen är att ha klart en överenskommelse före årsskiftet.
Den fjärde december träffas förhandlingsparterna igen för ett fjärde så kallat trialogmöte Det är medlemsländerna genom rådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen som är förhandlingsparter.
Enligt Peter Sjöberg på finansdepartementet går förhandlingarna framåt i ganska hög takt eftersom både EU-kommissionen, Europaparlamentet och några medlemsländer vill ha en överenskommelse före jul. Det finns dock några knäckfrågor som måste lösas.
- Den svåraste frågan att komma överens om är vem som ska registrera PEPP-produkterna, de nationella tillsynsmyndigheterna eller EIOPA. Rådet vill att det ska vara de nationella myndigheterna medan EU-kommissionen och Europaparlamentet vill ge den uppgiften till EIOPA , säger Peter Sjöberg, kansliråd och biträdande enhetschef på finansdepartementet och ansvarig för förhandlingarna av PEPP i finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
En annan fråga som är svår att lösa är hur dessa produkter ska beskattas, eftersom detta inte går att reglera genom EU-lagstiftningen med den artikel i fördraget som EU-kommissionens förslag grundar sig på. Eftersom det är olika beskattningsrätt för pensionssparande i olika länder, så blir det olika beskattning av produkten i olika länder.
EU kan, som förslaget nu ser ut nu, inte bestämma över medlemsländernas beskattningsrätt, utan enbart ge rekommendationer. Den rekommendation som EU-kommissionen lämnat innebär att PEPP-produkter inte skattemässigt bör behandlas mindre förmånligt än nationella privata pensionsprodukter.
- För Sverige är kommissionens rekommendation mindre kontroversiell eftersom vi för närvarande inte har någon avdragsrätt för privat pensionssparande, säger Peter Sjöberg.
En annan knäckfråga är om även IORP-ar tjänstepensionsinstitut - ska kunna ta fram och sälja PEPP-ar. Medlemsländerna är djupt splittrade och Sverige är ett av de länder som motsätter sig en sådan lösning.
- Det är av flera skäl. Dels handlar det om att PEPP utgör en privat pensionsprodukt, som alltså tillhör det som brukar kallas den tredje pelaren. Samtidigt är regelverket för IORP:ar anpassat för tjänstepensionsverksamhet, det vill säga institut och produkter som tillhör den andra pelaren. Regelverken avseende dessa pelare skiljer sig åt och är anpassade efter respektive verksamhet, och vi tycker inte man ska blanda ihop dem, säger Peter Sjöberg.
Det är dessutom, enligt Peter Sjöberg, tydligt att medlemsländerna har tjänstepensionsmarknader som ser olika ut och därför valt att genomföra IORP-reglerna på olika sätt.
- Därför är det olyckligt om alla IORP:ar inom EU får ta fram och sälja PEPP:ar till alla kunder på den inre marknaden. Det kan innebära risker för kundskyddet och utgör inte en lika spelplan för olika typer av PEPP-aktörer. Så av den anledningen vill vi också hålla isär reglerna, och inte tillåta IORP-er att sälja PEPP-ar, säger Peter Sjöberg avslutningsvis.
Också EIOPA:s ordförande Gabriel Bernardino är optimistisk kring en överenskommelse. Han sa i sitt tal på EIOPA:s årsmöte i tisdags: "Jag är övertygad om att den politiska trialogen kommer att bli framgångsrik och en överenskommelse kommer att hittas innan slutet av det nuvarande parlamentets mandat."