Som sista huvudtalare på EIOPAs årskonferens i tisdags berättade ordföranden för den tyska centralbanken Jens Weidmann, om sina och centralbankens lärdomar från finanskrisen och vilka utmaningar, risker som försäkringsbranschen står inför.
Han jämförde försäkringsbranschens risker med en dykares, där man inte får stiga för snabbt till ytan utan en långsam simning till ytan är bättre.
En läxa från finanskrisen att det är för kortsiktigt att bara titta på banker, utan alla aktörer behöver övervakas, i synnerhet försäkringssektorn, sa Jens Wiedmann, och hänvisade till den amerikanska försäkringsjätten AIG, som föll på grund av vidlyftiga och riskfyllda derivatköp och hade en nära sammanflätning med hela det finansiella systemet.
Weidmann konstaterade att försäkringsbolag är inte som banker, utan har andra risker. Därför menar han att reglering behöver vara ändamålsriktig. Nya finansiella instrument behöver därför granskas och regleras på ett ändamålsenligt sätt, enligt Weidmann. Reglering behöver hantera branschspecifika risker, men också tillämpas konsistent över hela finanssektorn.
Digitalisering påverkar också försäkringsbranschen. En annan utmaning är lågräntemiljön och den ökade risken för insolvens. Det är ett hot som inte utan vidare kan avvärjas, hävdar Weidmann.
Ett sådant scenario är hårdare för försäkringsbolag än för banker. Stora likviditetsutflöden för försäkringsgivare kan skapa stora. För att uppfylla sina försäkringstagares fordringar kan de tvingas att avyttra sina tillgångar, vilket kan påskynda nedgången i obligationspriserna och höja räntorna ytterligare.
Livförsäkringsbolag i Tyskland har centralbanken studerat och konstaterar att garanterat värde är lägre i en lågräntemiljö. Han varnar för surrender driven runs, då det är omöjligt att återbetala garantier för vissa försäkringsbolag. I asiatiska valutakrisen på 90-talet var detta exempelvis ett problem.
Vi har sett att låga räntor och en snabb höjning, kan skapa problem för försäkringssektorn, sa Weidmann. Likt en dykare behöver man långsamt komma upp till ytan. Inga liknelser i övrigt.