Konkursförvaltaren i Aspis Liv, advokat Jonas Premfors på DLA Piper, har nu lämnat in sin förvaltarberättelse för konkursen i livbolaget Aspis Liv, till tingsrätten.
Som vi tidigare berättat försattes skandalbolaget Aspis Liv i konkurs den 25 maj 2018 och en nästan tio år lång Golgatavandring var då över.
Bolaget utsattes för plundring av ett par internationella bedragare under 2009 som lyckades använda bolagets tillgångar som pant för ett lån på omkring 400 miljoner kr. De pengarna har sedan gått upp i rök genom "omfattande konsumtion", med konkursförvaltarens ord.
I mars 2010 väcktes åtal mot den tidigare verkställande direktören Jan Paju och ytterligare personer i Aspissfären vid Attunda Tingsrätt. Aspis Livs likvidatorer ansåg att dessa gjort sig skyldiga till olovlig vinstutdelning med ett krav på återbetalning av 263 miljoner kr, en siffra som senare justerades till 180 miljoner kr.
Domstolen ogillade talan. Aspis Liv överklagade till hovrätten som tyckte samma sak.
Den historien har Pensionsnyheterna beskrivit tidigare och en bakgrund från Pensionsnyheterna Analys från i juni 2018 kan läsas här:
Pensionsnyheterna nr 5 2018Konkursförvaltaren konstaterar nu att Aspis Liv går ur tiden med en brist på 36,4 miljoner kr. Fordringsägarna, bland annat återförsäkringsbolaget Swiss Re och revisionsbolaget PWC samt några mindre fordringsägare, bland dem Jan Paju och hans advokat Staffan Bergkvist, får ingenting.
Trots att domstolarna konstaterat att Paju varit utsatt för ett bedrägeri och att hans namnteckning förfalskats och åtalet ogillats så får han ändå inte ersättning för sina rättegångskostnader för processen, som pågått i sex år.
Totalt handlar det om tre miljoner kr, som domstolen tilldömt dem, men de får inga pengar. Detta eftersom Aspis Liv inte har några pengar att betala med.
Paju och hans ombud har ansett att den process som Aspis Livs likvidatorer drog igång var utsiktslös att vinna och bara inletts för att advokaterna skulle kunna få betalt för att processa. Totalt har Vinge fakturerat Aspis Liv sex miljoner kr för sitt arbete med processerna.
Det håller inte konkursförvaltaren med om och skriver så här:
"Konkursförvaltningen konstaterar att det inte utifrån enbart domskälen i tings- och hovrätten kan sägas att talan var utsiktslös och att något ansvarsgenombrott skulle kunna
aktualiseras i anledning därav, detta särskilt med hänsyn till att den centrala rättsfrågan inte tidigare prövats. Konkursförvaltningen finner därför inga skäl att rikta några anmärkningar mot likvidatoremas överväganden i denna del."
Ansvarsgenombrott betyder i sammanhanget att likvidatorerna skulle göras ersättningsskyldiga för att de startat en process där de inblandade inte kunnat betala om de förlorat, vilket de alltså inte gjorde.
Så här skriver konkursförvaltaren:
"När Aspis Liv förlorade processen mot Jan Paju m.fl. i hovrätten har bolaget ej kunnat erlägga betalning för motparternas rättegångskostnader varför likvidatorerna gjort bedömningen att bolaget då hamnat på obestånd och därför skulle försättas i konkurs. Det har under konkursutredningen inte framkommit förhållanden som föranleder konkursförvaltningen att göra någon annan bedömning."
Kort sagt, likvidatorerna har gjort rätt och det faktum att Jan Paju och hans ombud nu går miste om tre miljoner kr är bara en olycklig omständighet, collateral damage, som man säger på engelska när bomber träffar oskyldiga i krig.