Som Pensionsnyheterna rapporterat om den senaste tiden har det blåst upp en hård strid mellan EU-kommissionen och vissa medlemsländer i EU, däribland Sverige. Striden handlar om införande av tekniska standarder, så kallade delegerade akter, i IORP2, som en del av lagstiftningspaketet om hållbara investeringar.
EU-kommissionen har i sitt förslag lagt in en ändrad teknisk standard, som bemyndigar EU-kommissionen att ta till åtgärder för att säkerställa att ett tjänstepensionsinstitut beaktar hållbarhetsrisker inom ramen för aktsamhetsprincipen och att det tar hänsyn till hållbarhetsfaktorer i sina investeringsbeslut och riskhanteringsprocesser.
Nu har EIOPA satt ner foten och backar upp EU-kommissionen och dess förslag och går därmed emot Sverige och andra länder som har invändningar och inte vill ha med delegerade akter i IORP2.
"Jag är positiv och tycker det är bra att ha delegerade akter på det här området. Jag ser inget problem i att pensionsfonder och försäkringsbolag hanterar sina hållbarhetsrisker i sin verksamhet", sa Bernardino på presskonferensen i går på EIOPA:s årskonferens, som svar på en fråga från Pensionsnyheternas Rickard Ydrenäs.
PN: Är inte det en principfråga om det ska finnas delegerade akter i IORP2 och är inte det ett sätt för EU-kommissionen att bakvägen skärpa regelverket?
"Nej, så ser jag inte på det. Det är bara att lyssna på diskussionen på vår konferens för att förstå hur viktigt frågan är och att det behövs mer åtgärder för minska klimathotet. Det här är ett steg för oss att bidra i den diskussionen. Det är ingen stor förändring utan en liten, men viktig förändring", sa Gabriel Bernardino på en direkt fråga från Pensionsnyheterna.