NYHETSARKIVET
21 nov 2018 12:12
Starkt ägarengagemang i långsiktiga investeringar fokus för EIOPA-debatt
Hållbara investeringar - vilket ansvar har pensionsbolagen? Finns det motsättning mellan avkastning och gröna hållbara investeringar? Dessa frågor diskuterades på EIOPA:s årskonferens i Frankfurt under gårdagen, som Pensionsnyheternas Rickard Ydrenäs rapporterar från.

Ett starkt fokus i diskussionen var på hur pensionsindustrin kan agera som långsiktigt aktiva starka ägare för att hjälpa till med omvandlingen till de enorma förändringar som behövs för att uppnå klimatmålen som EU skrivit under i Parisavtalet.

"Det finns ingen motsättning mellan avkastning och grönt sparande. Det finns en tickande pensionsbomb, som vi måste hantera, och då behövs långsiktiga gröna investeringar, och pensionssparande", inledde Guillaume Prache, från branschorganisationen Better Finance.

Han fick medhåll i sin analys.

"Långsiktiga gröna investeringar handlar om att förstå att hantera risker. Vi behöver göra mycket mer investeringar i gröna investeringar. Det största problemet är att det saknas projekt att investera i. Det saknas ett politiskt ledarskap att ta fram fler projekt att investera i. Lackmustestet för investeringar är att vi har en hållbar ekonomi, för att investeringarna ska få växkraft. Det behövs en gynnsam ekonomisk miljö för att de ska växa fram", sa Christian Thimann, som varit ordförande för EU-kommissionens expertgrupp och är vd för det tyska bolaget Athora Germany.

Vilka lärdomar har man lärt sig i Nederländerna? Det svarade Corien Wortmann-Kool, från pensionsfonden APP på.

"Det är viktigt att veta vilka prioriteringar som våra kunder har, och fundera på vilken typ av organisation vi vill vara. För oss är viktigt att vara en viktig samhällsmedlem. Vi har också sett över vår roll som långsiktiga och aktiva investerare. Det är en viktig del av vår roll. Vi säljer inte bara bolag som exempelvis investerar i kol utan försöker påverka dem. Vi kommunicerar vårt hållbarhetsarbete till samhället. ’Keep it simple’ är vår viktigaste lärdom", sa Wortmann-Kool.

Molly Scott Cato, ledamot i Europaparlamentet för miljöpartiet i Storbritannien, sa att antalet hållbarhetsrapporter de senaste sex åren ökat från runt 28 procent till 88 procent. Pensionsindustrin har kommit mycket långt jämfört med andra branscher. Men lagstiftarna behöver nu tydliggöra industrins ansvar för hållbara investeringar och dess effekter på miljön och samhället.

"Vi behöver en kolskatt, vilket verkligen skulle göra skillnad. Priset är allt för lågt och måste upp för att vi ska kunna hantera klimatförändringarna. Det är rätt tid att göra detta nu när Trump övergett Parisavtalet", sa Molly Scott Cato.

Justin Wray från EIOPA sa att industrin behöver hantera hållbarhetsrisker, ha en hållbar approach till investeringar och se över synen på hållbarhet som helhet och tänka långsiktigt för våra barns skull.

Emily Schuckburgh, forskare från British Antarctic Survey, underströk att det är bråttom och enorma förändringar som behöver göras för att rädda klimatet.

"Viktigast är att ta fram en trovärdig klimatpolicy där siffrorna stämmer", sa hon.

Vad som behövs är också förändringar som en följd av finansmarknadsreglering, i MiFID2 och Solvens 2, menar Christian Thimann.

"Det har pratats mycket om likviditet på finansmarknaden, men vi behöver mindre likvida tillgångar och mer illikvida tillgångar i pensionsportföljerna. Det betyder mindre av statsobligationer och mer av andra tillgångar", sa Thimann.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907