NYHETSARKIVET
20 nov 2018 12:40
Europeiska revisionsrätten kräver starkare EIOPA-tillsyn
EIOPA har för lite resurser för tillsyn, speciellt vid hantering av gränsöverskridande affärer, sa dess ordförande Gabriel Bernardinos på EIOPA:s årskonferens i Frankfurt tidigare idag.
Bernadino sa att det "behövs ett starkare mandat för EIOPA för tillsyn av gränsöverskridande affärerna och företag".

EIOPA håller med om den Europeiska revisionsrättens rekommendationer för att stärka myndighetens befogenheter i den pågående översynen av de tre europeiska tillsynsmyndigheterna, "så att vi kan agera mer påträngande när vi upptäcker tecken av gränsöverskridande misslyckande", sa Gabriel Bernardino.

Rimantas Šadžius, från Europeiska revisionsrätten, underströk i sitt inledningstal hur svårt EIOPA har att få fram information i sin tillsyn från bolag och nationella tillsynsmyndigheter, bland annat beroende på begränsningar av regelverken och på grund av EIOPA:s resursbrist.

"Vi behöver arbeta tillsammans och inte skylla på andra. Vår rekommendation att gå närmare europeisk integration eftersom det finns brister i ländernas tillsyn över aktörer från andra länder. EIOPA behöver mer makt och mer resurser för att kunna begära in den information som den behöver för effektiv tillsyn", sa Rimantas Šadžius.

Vid den efterföljande paneldiskussionen diskuterades kring vad som göras för att underlätta försäkringsverksamhet över nationsgränser. Få konkreta nyheter presenterades, men ett genomgående tema var ökat behov av harmonisering av reglering, implementering av reglering och betydligt bättre samarbete mellan de nationella tillsynsmyndigheterna.

Philippe Poiget från den franska branschorganisationen French Insurance Federation, höll med Šadžius och sa att det behövs samma skydd för alla konsumenter i hela EU och att europeiska regelverk är nödvändiga.

Han fick medhåll av sin irländska kollega. "Vi måste höja standarden och ökad harmonisering är det som behövs i ljuset av införandet av Solvens 2", sa Kevin Thompson, chef på Insurance Ireland.

Monique Goyens, från den europeiska konsumentorganisationen BEUC, sa att "vi behöver flytta oss från att prata om konsumentskydd och gå vidare till att förändra produktutveckling och påverka produkternas design för att bättre skydda konsumenterna". Hon sa att provisioner skapar fel incitament, konsumenterna ges råd på fel grunder. Det finns redan fungerande modeller för konsumentskydd, så det kan vi vidareutveckla", sa Monique Goyens.

Det blev också en diskussion om effekterna av reglering och sättet att distribuera försäkring: "Som tillsynsmyndighet behöver man veta vilka produkter du har på marknaden och hur dessa övervakas. Stor skillnad mellan vad som finns på marknaden och vad bankerna säjer att de erbjuder. En bank sa till oss att de erbjuder execution only, men i praktiken gav de rådgivning till sina kunder, och bankernas kunder lyssnar i första hand på sina rådgivare", sa Henk Becquaert, från belgiska tillsynsmyndigheten.

Patrick Hoedjes från EIOPA sa att vi behöver förbättra hur den inre marknaden fungerar, och att myndigheten måste fokusera mer på implementering av regelverk. Samarbete mellan tillsynsmyndigheterna är också viktigt att förbättra, enligt honom.

Brexit skapar ett större krav på ökat fördjupad europeisk integration. "Brexit är en tråkig sak för oss alla, men det innebär också att vi måste arbeta djupare med europeisk integration och fördjupat EU-samarbete", sa Kevin Thompson, chef på Insurance Ireland.

IDD ger mer makt till tillsynsmyndigheterna att hantera problem jämfört med IMD, vilket myndigheterna måste hantera. Räcker inte det?

"Vi jobbar med att bevaka affärspraxis och de skärpta kraven. Det är en del av vårt dagliga jobb", sa Henk Becquaert, från belgiska tillsynsmyndigheten, som duckade från att svara på frågan om det behövs mer makt till EIOPA.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907