Europeiska revisionsrätten, som granskar hur EU-budgeten används och hur EU-institutionerna sköter sitt arbete, slår i ny rapport fast att EIOPA, på ett viktigt sätt, har bidragit till en gemensam tillsynskultur och finansiell stabilitet i försäkringssektorn. Men det återstår ett antal stora utmaningar som måste hanteras av EIOPA, av nationella tillsynsmyndigheter och av lagstiftare. Det skriver revisionsrätten i ett pressmeddelande.
Utmaningarna gäller bland annat en mer robust kontroll av gränsöverskridande försäkringsverksamhet, tillsyn över de interna modeller som försäkringsföretag använder och EIOPA:s egna styrning.
EIOPA får kritik för att myndigheten inte systematiskt följer upp sina rekommendationer till medlemsstaternas tillsynsmyndigheter. Revisorerna hittade också brister i det stresstest som EIOPA genomförde 2016 kring hur scenarierna hade kalibrerats och motiverats. Dessutom var de rekommendationer som EIOPA utfärdade till följd av stresstestet alltför allmänt hållna.
Revisionsrätten tycker också att det finns problem med EIOPA:s styrning och resurser. Revisionsrätten skriver i pressmeddelandet att EIOPA förefaller ha att för få anställda som arbetar med tillsynsuppgifter för att klara sitt komplicerade uppdrag.
"Europeiska tillsynsmyndigheter är centrala för att undvika att de finansiella marknaderna fallerar. Vid den pågående översynen av lagstiftningen är det därför av yttersta vikt att lärdomarna från vår granskning av EIOPA beaktas, i synnerhet de som gäller tillräckliga resurser och styrning, liksom samarbetet med nationella myndigheter för att säkerställa att tillsynen över gränsöverskridande verksamhet är korrekt", säger Rimantas Šadžius, den ledamot av Europeiska revisionsrätten som ansvarar för rapporten, i pressmeddelandet.
Revisorerna rekommenderar EIOPA att förbättra inriktningen på sina tillsynsverktyg och följer upp dem, samarbetar med kommissionen och med lagstiftarna för att ta itu med systembrister i tillsynen över gränsöverskridande företag och komma till rätta med den begränsade tillgången till information om interna modeller.
Revisionsrätten vill också att EIOPA förbättrar utformningen av stresstestscenarier, gör metoden mer transparent, utfärdar relevantare rekommendationer och främjar offentliggörande av enskilda stresstestresultat och ökar antalet anställda som arbetar med tillsynsuppgifter.
EIOPA gör ett uttalande på sin webbplats om revisionsrättens granskning. EIOPA "noterar resultaten, rekommendationerna och motsvarande måldatum från revisionsrätten och kommer att hålla revisionsrätten informerad om framstegen i genomförandet av rekommendationerna", skriver EIOPA.