De svenska pensionsbolagen kan sitta på en tickande bomb om det blir en hård brexit. "Över 90 procent av räntederivathandeln i svenska kronor clearas genom clearinghuset London Clearing House Ltd (LCH)", enligt en rapport från Finansinspektionen om brexit och konsekvenser för svenska företags clearing.
Vid en hård brexit, att Storbritannien kraschar ut ur EU utan skilsmässoavtal, kommer LCH bli betraktad som en tredjelandsaktör, vilket kan få som följd att svenska företag inte längre kan använda LCH för clearing av nya OTC-derivat med clearingkrav. Det finns också en osäkerhet kring kraven på redan ingångna kontrakt. Finansinspektionen konstaterar att en "förändrad status för LCH kan därmed innebära olägenheter och merkostnader för de svenska bankerna".
Förutsättningarna för clearing kan komma att helt ändras om EU-länderna och Storbritannien enas om en brexitöverenskommelse. Det betyder att det i dagsläget är osäkert vilken status LCH kommer att ha efter brexit, vilket enligt Finansinspektionen har en stor betydelse för svenska företags räntederivathandel.
Finansinspektionen uppmanar "de företag som direkt och indirekt bedriver clearing hos LCH att förbereda sig för ett scenario där LCH inte blir en godkänd central motpart efter brexit".
Svensk försäkring och de pensionsbolag som Pensionsnyheterna talat med duckar frågan om en eventuell hård brexits effekter på derivathandeln och bolagens clearing via LCH.
"Vi vet inte hur mycket av svenska försäkringsbolagens derivat som clearas genom LCH. Det är rimligt att tro att försäkringsföretagen clearar en del på LCH också, men även hos andra central motparter som Nasdaq. EIOPA har uppmärksammat att Brexit kan få konsekvenser på försäkringsföretagen, genom dess påverkan på derivathandeln. Med tanke på de oklarheter som finns angående Brexit är det svårt att i dagsläget bedöma om detta kan påverka de svenska försäkringsföretagen", säger Jonas Söderberg, ekonom på analysenheten på Svensk försäkring.
Skandia duckar också frågan och tonar ner den potentiella risken:
- Vi vill inte uppge hur många av våra derivat som clearas via LCH. Vi jobbar kontinuerligt med att analysera riskerna med Brexit där clearingen är en stor och viktig del, dels för våra egna positioners skull men även för marknadens funktionssätt i stort. Vi för sedan något halvår samtal med alla våra motparter och leverantörer för att värdera riskerna och finna lösningar för tänkbara scenarier, säger Axel Brändström hos Skandias kapitalförvaltning till Pensionsnyheterna.
EU har insett allvaret i frågan och försöker nu lösa den komplexa frågan vad som ska hända med LCH och andra brittiska clearinghus vid en hård brexit och lovar att europeiska aktörer ska få tillgång till brittiska clearinghus vid en "no-deal", enligt en artikel i Financial Times i går, 30 oktober.
Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen, har enligt artikeln i Financial Times, en tillfällig lösning klar som gör det möjligt för EU-banker och pensionsbolag att fortsätta använda brittiska clearinghus för att bearbeta derivathandel om Brexit-förhandlingarna misslyckas.
"Skulle vi behöva agera, kommer vi bara göra det i den utsträckning som krävs för att hantera de risker för finansiell stabilitet som uppstår vid en exit utan en överenskommelse, och under sträng villkorlighet och med begränsad varaktighet", säger Dombrovski till Financial Times.
Frågan kan bli brännhet om Storbritannien och EU misslyckas med att komma överens om en brexit-deal före jul. En överenskommelse väntas vid EU:s toppmöte med EU:s ledare i mitten av december. Brittiska parlamentet och Europaparlamentet måste hinna godkänna dealen före sista mars 2019. Men även om det blir en överenskommelse, så har den svenska pensionsbranschen mycket kort tid på sig att förbereda sig för brexit.